U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Traditie & Hypes

Je hebt kerkelijke bewegingen die al eeuwen meelopen op het christelijk erf. Meerdere komen uit de Reformatie en hebben de uitspraak ‘Alleen de Bijbel, Alleen geloof, Alleen genade’ omarmd, maar dan in het Latijn.
Traditie heeft echter geloof in de Bijbel alleen ondergraven en indien er nieuwe gelovigen bijkomen worden die in de traditionele maalstroom van presteren voor de Heer meegevoerd.

Je hebt ook kerkelijke bewegingen die voortdurend achter nieuwe sensationele ‘bedieningen van de Heer’ aanlopen, kortweg Hypes genoemd. Het vreemde is dat daarvoor vaak de Bijbel niet open hoeft, het geloof op de persoon zelf gericht wordt en één zaak als een paal boven water staat: ‘Ertegenaan gaan, jongens!’

Traditie en hypes kussen elkaar in hun weerstand tegen genade. Ik moet zeggen dat ik ze beide in mijn persoonlijk leven ken. Ik hoef voor tradities niet naar oude kerkgenootschappen. Hypes hoef ik ook al niet ver te zoeken.

In mijn leven met de Heer (dat op 17jarige leeftijd begon en nu al 44 jaar voortgaat) ben ik regelmatig in slaap gesukkeld in mijn weltevreden godsdienstigheid. Meerdere keren heb ik groeperingen gezocht waar ik me van de rest kon afzonderen. De rest kreeg het naamplaatje Babels of werelds en daardoor was ik er klaar mee. Ik deed mijn ding voor de Heer en was daar zelf zeer over in mijn nopjes.

In mijn leven met de Heer heb ik ook regelmatig de toevlucht genomen tot hypes. Ik zag dat mijn geestelijk leven dor en doods was en trok me terug om te strijden in het gebed. Eens had ik een overweldigende lichtervaring gehad. Zelf plaatste ik daar natuurlijk altijd de uitdrukking ‘van de Heer’ bij: Een lichtervaring van de Heer. Strijdend in het gebed zocht ik naar zo’n nieuwe aanraking. Er moest en zou een opwekking komen.

Al die 44 jaren van mijn leven met de Heer was de genade van God er altijd.
Ik hoefde niet te strijden tegen de zonde. Ik was altijd al met Christus gestorven.
Ik hoefde niet te presteren. Christus was als mijn Leven altijd al opgestaan in mijn leven.
Ik hoefde me niet in te spannen voor een ervaring. Mijn positie met Christus was altijd al in de hemelse.

De overvloeiende volheid van Gods genade is er als je in een traditie denkt dood te bloeden.
De overvloeiende volheid van Gods genade is er als je telkens in nieuwe hypes ervaringen zoekt.
De overvloeiende volheid van Gods genade is er altijd. Er hoeft niets meer gedaan te worden om daarvan te genieten. We genieten er echter pas echt van als we alle andere overwegingen achterlaten in het graf van Christus en gewoon van al die rijke zegeningen ook uitgaan.

Zeg de traditie vaarwel. Zeg al die hypes vaarwel. Genieten maar van genade!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende