U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Onwrikbare Trouw

Het lijkt misschien wel de grootste worsteling om in elke omstandigheid van het leven in vol vertrouwen te rusten in de werkelijkheid van de trouw van onze God. Rationeel bevestigen we gelijk 100 % zeker dat trouw een wezenlijk kenmerk van God is. We belijden dit geloof in alle oprechtheid en zonder enige twijfel. Maar nu komt de beproeving. Het leven staat op zijn kop en we schrapen al onze krachten bij elkaar om die veranderingen terug te draaien alsof we plotseling vergeten zijn dat er een God bestaat die van ons houdt, die in genade ons leidt en die in alle omstandigheden trouw is.

Welke omstandigheden we ook meemaken, hoe we ons best ook doen om in eigen kracht de boel terug te draaien, hoezeer we ook die ontembare liefde van God vergeten zijn, hoe zo’n droge leer het onderwerp van Gods genade ook lijkt te zijn geworden, hoezeer we ook twijfelen aan de trouw van God, Hij is er! Midden in jouw omstandigheden is Hij er!

Je bent ontslagen en nu moet je in een prutsbaantje telkens gehoorzaam in het gelid springen voor je blaffende baas. Je broers hebben je verkocht in die slavernij en je naam is Jozef. God is daar met Zijn trouw middenin!

Het getreiter in de straat heeft je steeds verder teruggedreven in je veilige woning. Althans je dacht veilig te zijn. Ze terroriseren je nu ook al via de telefoon, in de chatroom en je eigen persoonlijk domein op het internet. Tot aan de rand van de Rode Zee ben je teruggedreven en Jacob, je schreeuwt het uit van angst. God is daar met Zijn trouw middenin!

Samen met je beide vrienden had je pal willen staan voor de waarheid. Het werd je niet in dank afgenomen. Het vonnis over jullie was snel beslist. Had je nog gehoopt op de gevangenis, het was gruwelijker dan je hoop. Daniël, je wordt samen met je vrienden in de kokende oven geworpen. God is daar met Zijn trouw middenin!

Je weet niet meer hoe je het hebt. Je broer was al zolang ziek. Hoe vaak heb je niet gebeden om zijn beterschap, maar het gebeurde niet! Nee, integendeel! Het werd maar steeds slechter en slechter! En nu is hij dood! We hebben hem vandaag moeten begraven. Lazarus is dood! God is daar met Zijn trouw middenin!

Je was zo enthousiast! Je had een geweldige boodschap van de Heer ontvangen en je werd erom verguisd en verketterd. Niemand wilde nog met jou te maken hebben en uiteindelijk kwam jij, Paulus, in de gevangenis terecht.

O, wat was het een feest om samen op te trekken! Wat een geweldige stimulans ging er uit van zijn woorden! We hingen aan zijn lippen! Hij bracht ons hoop! Hij bracht ons leven! Hij gaf ons motivatie om voor te strijden! Maar nu hebben ze hem opgepakt. Nu hebben ze hem ter dood veroordeeld! Alle hoop is de grond in geslagen. We hadden nog wel zo op Jezus vertrouwd. Nu hangt Hij daar. God is daar met Zijn trouw middenin!

Jozef, die door zijn broers verkocht was, kreeg de hoogste positie in Egypte en werd zo de redder van de wereld. God was daar met Zijn trouw middenin!
Jacob werd door diezelfde Rode Zee, die hen eerst tegenhield, geleid en werd een groot volk en zal het koninklijk priesterdom worden dat zeer veel volkeren tot de Heer zal leiden. God is daar met Zijn trouw middenin!
Die drie vrienden liepen daar met de Heer in het vuur. Een groot koning zag de onwankelbare macht van God. God was daar met Zijn trouw middenin!

Lazarus werd opgewekt en dat getuigenis ging als een lopend vuurtje door de hele toenmalige wereld en spreekt nog altijd velen aan. God was daar met Zijn trouw middenin!
O, wat een feest dat Paulus in de gevangenis is terecht gekomen. Daar heeft God hem de grootste geheimenissen bekend gemaakt. God was daar met Zijn trouw middenin!
En dan dat laatste voorbeeld. Wat een overrompelende rijkdom van genade knalde daar door de allerdiepste ellende van de hele menselijke geschiedenis heen! Vergeving, opstandingsleven, heerschappij over zonde en wet. Pure genade. God is daar nog altijd met Zijn trouw middenin!

Ziet het er allemaal beroerd uit? God is er! Hij voltrekt onder alle omstandigheden Zijn plan van de aionen in ons! In elke situatie die jij of ik zullen ondervinden is Hij Degene die trouw is! Hij is Degene die gelooft! Ben ik bang? Hij is mijn moed! Ben ik overstuur? Hij is mijn vrede! Schudt mijn geloof heftig? Hij is mijn kracht! Heb ik gewoon geen geloof meer? Hij is mijn geloof! Hij gelooft voor mij! Ben ik helemaal in de war? Hij heeft alles onder controle! Begrijp ik er niks meer van? Hij wel!

Exodus 20: 21 Het volk bleef veraf staan, maar Mozes naderde tot de donkerheid waarin God was.
Wees maar niet bang voor die duisternis. Vader is daar en Hij sluit je in Zijn armen. Luister naar Zijn kalmerende geruststelling: ‘Het zit wel goed, joh. Ik ben bij je en Ik heb alles onder controle’. Ook als het helemaal niet zo lijkt of voelt dat Hij alles vast heeft, Hij werkt echt in elk detail van jouw leven alles uit ten goede. Uiteindelijk staan ook de meest beroerde omstandigheden onder toezicht van pure Liefde.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende