U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Genade Of Elkaar Oordelen?

Wie zichzelf beoordeelt, heeft zichzelf eerst regels gesteld. Wie zichzelf oordeelt heeft eerst bepaald wat goed en wat fout is. Je hebt die boom van de kennis van goed en kwaad nodig om jezelf te kunnen beoordelen. De boom van het Leven (Christus) kan helemaal buiten het plaatje blijven om tot een zelfbeoordeling te komen. Waar je echter absoluut niet buiten kan als je jezelf wilt beoordelen is de keuze die Adam en Eva maakten voor de boom van de kennis van goed en kwaad.

Wie een ander beoordeelt, heeft eerst algemene regels gesteld waar die ander dan ook onder kan vallen. Wie een ander oordeelt heeft eerst voor de ander bepaald wat goed en wat fout is. Opnieuw is het de boom van de kennis van goed en kwaad die hierbij voor de dag komt. De boom van het Leven (Christus) heeft opnieuw geen plek in dit denken. Wil je de ander beoordelen dan is de keuze van Adam en Eva voor de boom van de kennis van goed en kwaad bepalend in je leven.

1 Corinthe 4: 3-5 Het raakt mij zeer weinig, of ik door jullie of door enig menselijk gericht beoordeeld word. Ja, ook mijzelf beoordeel ik niet. Want ik ben mij van niets bewust, maar daardoor ben ik niet gerechtvaardigd; Hij, die mij beoordeelt is de Here. Daarom, velt geen oordeel voor de tijd, dat de Here komt, die ook hetgeen in de duisternis verborgen is, aan het licht zal brengen en de raadslagen van de harten openbaar maken. Dan zal aan elk Zijn lof geworden van God.

Nu even een puur fictief fantasietje om dat ‘oordelen’ helderder te krijgen:
De plaatselijke kring gelovigen, die zich Evangeliegemeente Gouda noemt, is op zoek naar een Voorganger. Er hebben zich drie kandidaten aangemeld. Hier zijn ze:

1. Daar komt nummer één in zijn stoel aangerold. Ja, hij is lichamelijk gehandicapt en zijn gezondheid is niet je dat. Hij is ook nog eens een kettingroker en alcoholist met borderline. Hij maakt gebruik van het advies van astrologen om tot beslissingen in het leven te komen. De mensen waar hij mee omgaat zijn niet echt betrouwbaar te noemen. Inmiddels heeft hij al meerdere buitenechtelijke relaties achter de rug.

2. Evenals kandidaat nummer één is deze meneer twee ook al stevig verslingerd aan de alcohol. Bovendien is zwaarlijvigheid een eufemisme om zijn omvang te beschrijven. Wanneer hij weer eens te diep in het glaasje gekeken heeft komt er een sociaal stevig onaangepast gedrag bovendrijven, zoals die keer dat een dame uit betere kringen tegen hem zei: ‘Lieve hemel, meneer! U bent dronken!’ Waarop hij antwoordde: ‘Dat kan best zo zijn, mevrouw, maar morgen ben ik weer nuchter. En dan bent u nog steeds lelijk!’
Zijn luiheid houdt hem elke ochtend tot twaalf uur in bed en hij heeft niks met lichaamsbeweging. Zijn taal is door dyslexie nooit ten volle ontwikkeld en hij lijdt aan een aandachtsstoornis.

3. Omdat we drie kandidaten hebben voor onze vacature voor Voorganger in onze Evangeliegemeente, moet nu dus onherroepelijk kandidaat nummer drie ten tonele verschijnen. Daar heb je hem! Een onderscheiden oorlogsheld en een getalenteerd kunstschilder. Bovendien is hij een charismatisch spreker en een aardige man in de omgang. Hij drinkt slechts af en toe een biertje. Zijn sociale omgang, ook zeker met vrouwen en kinderen , is ronduit keurig! Hij houdt van dieren en is overtuigd vegetariër. Een heel belangrijk punt van deze kandidaat lijkt me wel dat hij bijna alles doet wat hij ook zegt.

We pakken onze algemene maatstaven van goed en fout er weer eens bij om tot een afgerond oordeel te kunnen komen. Gelukkig hebben Adam en Eva van die boom van kennis van goed en kwaad gegeten, wat ons in staat stelt om tot een juist vergelijk van deze drie kandidaten te kunnen komen. De boom van het Leven (Christus) heeft in dit vergelijkend warenonderzoek weinig tot geen functie omdat het slechts gaat om ons oordeel van wat we aan de oppervlakte waarnemen.

Ja, welke keuze denk je dat het geworden zal zijn? Jazeker dat dacht ik al!

Ik zal even de drie kandidaten aan jullie voorstellen.
1. Franklin Delano Roosevelt. De 32e president van de Verenigde Staten.
2. De overbekende Winston Churchill
3. Ja, die vlekkeloze kandidaat. Niemand minder dan Adolf Hitler zelf!

Nou, daar zit je dan mooi mee als Voorganger van jouw Evangeliegemeente! Misschien dat je tegenwerpt dat je toch zeker wel tot een zekere mate van oordeel zal moeten komen als je een Voorganger wilt aanstellen? Daar heb je helemaal gelijk in! Je zal je toevlucht helaas moeten zoeken tot de boom van de kennis van goed en kwaad als je een Voorganger wilt aanstellen, een hoofd van jouw gemeente.

Zo zie je maar waar je toe komt als je verder gaat dan wat de Bijbel leert over het onzichtbare Lichaam van Christus, de Gemeente.
In het Lichaam van Christus is er slechts Eén het Hoofd: Christus zelf.
Laten we ons simpel bij dat Ene Hoofd van de Gemeente houden!
Bij dat Ene Hoofd van het Lichaam verdwijnt elk oordelen van jezelf en van elkaar en kunnen we heel eenvoudig puur van Gods genade genieten.

Maar wat als God zelf dan oordeelt?
1 Corinthe 4: 5 Dan zal aan elk Zijn lof geworden van God.
Iedereen, echt iedereen zal dan lof van God ontvangen!

Bij oordelen denken we dus volkomen onterecht aan straf. Nee, God kijkt en ziet het werk van Christus in jou! God oordeelt niet op oppervlakkig, uiterlijke kenmerken. Gods oordeel gaat dan ook volledig buiten die boom van de kennis van goed en kwaad om.

Centraal in Gods oordeel staat die boom van het Leven! Christus Jezus zelf! Alles wat in jouw leven van Hem openbaar komt, daar deelt God Zijn lof voor uit. En er is echt niemand, maar dan ook niemand, die dan met lege handen blijft staan. Kijk, dat is nou het genot van Gods onvoorwaardelijke genade!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende