U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Geen Genade Meer Bij Je Echtgenoot?

In haar fantasieën had ze zichzelf al met haar aanstaande man in een ver tropisch land gewaand om de inwoners daar met het blijde nieuws van Gods liefde te confronteren. Hoe anders is het gegaan.

Ze hadden elkaar bij het evangelisatiewerk leren kennen. Zij was al op jonge leeftijd tot geloof gekomen en hij had net de Heer aangenomen. Beiden waren ze vol enthousiasme actief. Ze sloegen geen enkele zondag de samenkomst over. Het leek allemaal heerlijk en geweldig.

Vrij snel zijn ze getrouwd. Thuis was er ’s morgens tijd voor de Heer. Tijdens de maaltijden was Hij altijd de vanzelfsprekende Gastheer. ’s Avonds was het heerlijk om samen wat dieper in het Woord te duiken. Er leek uitsluitend een stralende toekomst in het verschiet.

Op het werk verbrak haar man het ene verkooprecord na het andere en het was dan ook vanzelfsprekend dat hij van de ene promotie naar de andere ging. Zij was best wel trots op haar man. Het inkomen en de bonussen groeiden ook ieder jaar. Het was heerlijk dat ze nu zoveel meer konden doen dan dat ze voorheen gewend waren.

Er kwamen kinderen. De taak van het opvoeden en het hele huishouden kwam steeds meer op haar bordje terecht. Haar man had zich tot over de oren in zijn verantwoordelijke baan gestort. Zondags was hij te moe om met zijn vrouw en kinderen mee naar de dienst te gaan. Ergens was hij daar ook van weg gegroeid. Het boeide hem niet echt meer.

Zij was bezorgd over zijn geestelijk leven. Soms begon ze er over, maar dan kreeg ze de reactie: ‘Hoor eens, ik zit nu in een heel ander traject van mijn leven. Toen had ik tijd voor al dat soort zaken, maar ik heb nu een verantwoordelijke baan! Je hoeft je over mijn geestelijk leven niet druk te maken. God heeft me momenteel op dit traject geplaatst. Dat slokt momenteel al mijn tijd op. Dat betekent dat ik voor het geestelijke gewoon minder tijd over houd.’

Al haar ideeën van hoe het zou gaan, al haar fantasieën, ze waren allemaal in duigen gevallen. Voor de eerste keer in haar relatie begon ze te twijfelen aan de geestelijke conditie van haar man. Geestelijk leider van het gezin kon ze wel vergeten. Integendeel, hij vond dat meer een taak voor haar.

’s Nachts in haar slapeloze uren worstelde ze in gebed met haar Heer: ‘Heer, waarom verandert u hem nou niet? Waarom grijpt u nou niet in? U kunt zijn denken toch beïnvloeden? God, geef ik dan meer om de geestelijke toestand van mijn man dan U dat doet?’

Waarom deel ik dit verhaal? Opdat jij zult beseffen dat je niet alleen staat in deze situatie. Natuurlijk zijn er verschillen, maar de onderliggende pijn is dezelfde. Wat moet je hiermee aan? Wat is nu een gezonde geestelijke houding?

Het is glashelder dat praten geen zin heeft. Een discussie, een smeekbede of een regelrechte ruzie helpt je geen stap verder. Dat heeft eerder het resultaat dat de echtgenoot zich in zichzelf terugtrekt. Wat is dan de oplossing? Het antwoord zal je wellicht verbazen: STOP ERMEE OM TE PROBEREN HEM TE VERANDEREN!!!!

Het verdedigingsmechanisme in vrijwel elk mens werkt nu eenmaal zo dat als we te horen krijgen dat we hierin moeten veranderen en daarin moeten veranderen, dat we dan een stap terug zetten. Met al onze pogingen de ander te veranderen bereiken we dus het tegenovergestelde.

Er is niemand op aarde, zelfs jij niet, die als een geestelijke koppelaarster een intieme liefdesrelatie tussen Christus en jouw echtgenoot tot stand kan brengen. We mogen dat in alle rust in de vaardige handen van de Heer zelf laten. Hij weet precies wanneer het Zijn tijd is en hoe Hij dat ook zal aanpakken.

Natuurlijk zijn er slimmeriken, en ik wil jou daar zelfs niet zomaar van uitsluiten, die hun man weten te strikken voor enige aanpassingen in godsdienstig gedrag. Begrijp goed dat je dan alleen maar wat uiterlijke versiering aan het aanbrengen bent. Iets wat de echte geestelijke relatie met de Heer van jouw echtgenoot alleen maar in de weg kan staan.

Geef dus simpelweg dat hele denken, dat jij iets op dat gebied tot stand zou kunnen brengen bij je man, helemaal op! Vader houdt echt stukken en stukken meer van je echtgenoot dan jij ooit zou kunnen. Ondanks al de uiterlijke schijn van het tegendeel heeft Hij je man echt niet vergeten!
Filippi 1:6 Hiervan toch ben ik ten volle overtuigd, dat Hij, die in jouw man een goed werk is begonnen, dit ten einde toe zal voortzetten, tot de dag van Christus Jezus.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende