U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Liefde Is Geen Eigenschap Van God

Je zou bij christenen verwachten dat ze boos worden als er smerige of gemene dingen over God worden gezegd. Telkens opnieuw ontdek ik dat het precies tegenovergesteld werkt in onze ‘christelijke’ godsdienst.

Zelf sprak ik afgelopen zondag buiten de deur, maar via de MP3’s op de website van de gemeente die we gebruikelijk bezoeken kon ik naluisteren wat er door de spreker daar verkondigd werd. Helaas was het weer een tirade tegen de halfzachte boodschap van God als liefde.

De spreker noemde (volgens eigen opvatting) harde Bijbelse argumenten om zo’n lafhartige God van tafel te vegen. Zo is God niet alleen liefde. Hij is ook rechtvaardig. Het is nou juist die rechtvaardigheid die de verkondigers van liefde (volgens deze spreker) volkomen uit het oog verliezen. God zal wraak oefenen over alle zonden, wat zal uitlopen op een nooit aflatend blijvend vuur voor de goddelozen.

Uit de felheid waarmee dit verkondigd wordt maak ik telkens op dat zulke predikers het gevoel hebben hiermee de eer van God gered te hebben. Het tegendeel is echter waar. Als dat God zou zijn, die zij zo voorstellen, dan is per definitie de eer van die god al te grabbel gegooid.

Wat deze verkondigers wezenlijk zeggen is dat liefde slechts een eigenschap van God is, zoals rechtvaardigheid een andere, tegengestelde, eigenschap van diezelfde God is.
1 Johannes 4:8 God is liefde.
1 Johannes 4:16 God is liefde,
God is liefde! Het is dus geen eigenschap van God. Het is Zijn wezen!

Hoe stelt zo’n verkondiger God nou voor? Zij geloven in een God die vele verschillende eigenschappen heeft. Die eigenschappen moeten ergens in evenwicht zijn. Daarbij wijzen ze met name op Gods rechtvaardigheid en Zijn wraak als voorbeelden van zulke eigenschappen. Alle eigenschappen van God liggen in hun denken dus op zo’n ouderwetse weegschaal verdeeld over beide schalen en die moeten dus prima in evenwicht hangen.

Wanneer nou zo’n verkondiger met iemand als ik geconfronteerd wordt en dus te horen krijgt dat God liefde is en dat liefde dus niet zomaar een eigenschap van God is, dan slaat die op tilt. Mijn kijk op God, waarbij ik specifiek inzoom op de Liefde van God, geeft in zijn optiek een volkomen scheefgegroeide voorstelling van God. Voor zijn gevoel ligt de weegschaal helemaal uit balans.

Je zult wel niet verbaasd zijn om te horen dat ik toch echt het idee heb dat nou juist hun voorstelling van God grote problemen veroorzaakt. Zij nemen namelijk eigenschappen van God, zoals Zijn toorn en Zijn gerechtigheid en zij proberen die als een soort legpuzzel in te passen naast de enkele eigenschap van Gods liefde.

Waarom zeg ik dat dit nou juist de problemen veroorzaakt? God is liefde! Dat is wie Hij is! Stel dit dan eens voor als een legpuzzel, dan is die hele puzzel liefde met daarin puzzelstukjes als toorn, wraak en rechtvaardigheid. De hele puzzel is echter liefde. Het kenmerk van die puzzelstukjes toorn, wraak of rechtvaardigheid is dus Gods liefde!

Nog een ander voorbeeld om na te denken over het wezen van God: Dat is een overheerlijke taart. Hoe maak je in zo’n taart nu de plek zichtbaar die Gods liefde, Gods gerechtigheid, Gods toorn en Gods wraak inneemt? Pak je daarvoor een scherp mes, die de taart in gelijke delen verdeelt? Een heel groot stuk noem je de liefde van God met daarnaast dan nog wat kleinere taartstukken om Gods toorn, Gods gerechtigheid en Gods wraak voor te stellen? Hoe verdeel je Gods liefde, Zijn toorn, gerechtigheid en oordeel?

Deze hele verdeling bestaat in de Bijbel totaal niet. God heeft één complete taart gebakken. Dat is Gods liefde. Onverdeeld, onaangesneden is dit de eenheid van het wezen van God. Wanneer we die eenheid zouden gaan aansnijden, dan komen we terecht in de eigenschappen van God, zoals blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing, ontferming, nederigheid, toorn, wraak, oordeel en rechtvaardigheid. Al die eigenschappen stuk voor stuk dragen het kenmerk van het wezen van de taart: Gods liefde.

God is niet gedeeltelijk liefde en gedeeltelijk iets anders. God is liefde! Elke andere voorstelling van zaken tast God in Zijn wezen aan. God is liefde! Dat maakt dat we gegarandeerd kunnen spreken over Gods onvoorwaardelijke en onweerstaanbare liefde voor jou en mij! Wat een God!

Hieronder staan nog enkele linken naar andere artikelen over Gods liefde:
De Liefde Van God
Liefde Van God
God Is Liefde
Zo Lief Heeft God!
Een Christen Heeft De Liefde Van God Ontvangen
Liefde, Die De Kennis Te Boven Gaat

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende