U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Genoteerd Als Afwijzing

Mattheus 28:19 Gaat dan henen, maakt al de volken tot Mijn discipelen en doopt hen in de naam van de Vader, van de Zoon en van de Heilige Geest en leert hen onderhouden al wat Ik jullie bevolen heb.

Nee, we lezen nu eens niet de letterlijke betekenis van deze opdracht.
1. We proberen er nu eens niet makkelijk onderuit te komen door dit als de taak voor Israel af te doen. Nee, we pakken dit nu eens als onze opdracht op!

2. We wijzen nu eens niet op de uiterlijke handeling van dopen waardoor men een discipel van de Heer wordt. We laten gewoon even liggen dat er in onze tijd geen uiterlijke ceremoniën zijn met een geestelijk effect. We plonzen ze gewoon onder.
3. We gaan er nu eens even aan voorbij dat er momenteel geen discipelen geroepen worden. Al wandelt er letterlijk geen Heer op aarde, toch maken we mensen tot volgelingen i.p.v. leden van het Lichaam.
4. We gaan nu zelfs onderwijs geven in wat er bevolen is. We roepen de mens op die geboden te onderhouden. Nou maar eens even niet leven uit genade alleen.

Je begrijpt het misschien al. We gaan eens even de consequenties bekijken van een totaal andere verkondiging in onze tijd. Namelijk de verkondiging van het komende Koninkrijk. We blijven nu eens niet in dat rustplekje van genade zitten. We gaan de grote opdracht uitvoeren!

Woensdagavond. Deur aan deur verkondigingsavond. Je loopt een beetje met mij mee. Ik heb al vaker met dit bijltje gehakt. We staan voor een deur. Ik bel aan. De deur gaat open:

Bewoner
‘Hallo, wat wenst u?’
Ik
‘Ik zou u graag willen vragen om de liefde van onze Heer Jezus in uw leven binnen te laten!’
Bewoner
‘Tjonge! Jullie komen echt buitengewoon gelegen! Ik loop hier de laatste tijd enorm veel over na te denken! Ik heb ontdekt dat er duidelijk een geestelijke dimensie in mijn leven ontbreekt. Ik wil hier dus echt heel graag veel meer over weten.
Ik
‘Oh (verbouwereerd) , is het echt?’

Bewoner
‘Absoluut! Vertel me a.u.b. meer over die liefde van Jezus!’
Ik
‘Okay, ehhhhh. Momentje.

Ik duw jou even mee buiten gehoorsafstand van de bewoner.
Ik
‘Dit is belachelijk! Dit heb ik nooit eerder meegemaakt! Deze wil er echt meer over weten!
Hij wil de liefde van Jezus!’

Jij
‘Dat is toch prachtig! Nu kunnen we de boodschap brengen. Mooier kan je het toch niet hebben?’
Ik
‘Maar dan blijft er minder voor ons over!!!! Dat is toch duidelijk! Wie kan er nu van meer dan één persoon tegelijkertijd houden? Hij deelt nu Zijn liefde al tussen jou en mij.’
Jij
[Helemaal verdwaasd) ‘Ja, nou ja, okay.’

Ik keer me weer tot de bewoner.
Ik
‘Ik ben bang dat ik u helaas een nee moet verkopen.’
Bewoner
‘Wat?’
Ik
‘Wat de liefde van onze Heer betreft. U moet weten dat Hij al van ons houdt!’

Bewoner
‘Ik wil graag het goede nieuws horen!’
Ik
‘O, dat verbaast me niks! Dat is namelijk grandioos. Ik heb dat blijde nieuws zelf al vele malen gehoord. Maar ik ben bang dat het alleen voor ons bestemd is. Dat is het slechte nieuws.’
Bewoner
‘Maar ik dacht dat Jezus liefde grenzeloos is. Ik dacht dat het voor iedereen bedoeld was.’
Ik
‘Hm, het zou niet veel waard zijn als dat het geval was. Toch? Ik bedoel, als iedereen bijzonder was, wat is er dan nog zo bijzonder aan mij? Begrijpt u?’

Bewoner
‘Tja.’
Ik
Nou, Jezus houdt van mij. Ja natuurlijk ook nog van een uitverkoren groepje, maar vooral van mij. Dus, kan ik u noteren als een afwijzing?
Bewoner
‘Nee, want ik heb echt…….’
IkJa, ik noteer u als een afwijzing. Laat Jezus nou a.u.b. met rust. Hij is blij met ons groepje. Probeer Hem nou niet af te leiden door te doen alsof u Hem nodig hebt. Min hoor, om op Zijn zwakte in te werken omdat Hij nou eenmaal liefdevol is! Daarmee laat u zien hem niet te kennen. Hij is namelijk ook heel lastig. Ik heb het soms heel erg moeilijk met Hem. Niets is ooit goed genoeg voor Hem! Hij staat altijd zo met Zijn oordeel klaar! Maar Zijn liefde, daar kan ik gewoon niet genoeg van krijgen. Het is eigenlijk een soort haat liefde verhouding. Wil je dat nou zo graag in je leven? Wil je al die geloofsstress in jouw leven? Kijk nou eens goed naar mij! Zielig jakker ik me af van deur naar deur in de hoop dat Hij me een aardig woord zal geven, al is het maar een vriendelijke glimlach! Wil je al die ellende in je leven? Ik noteer je dus maar als een afwijzing.

Nu zijn we weer terug in de werkelijkheid! Letterlijk genomen is het overduidelijk dat die grote opdrachttekst niet aan ons gericht is. Waar we dit letterlijke pad verlaten worden we zo’n zielige prestatiezoeker voor God, verkleinen we het uitverkoren groepje tot een micro-organisme, hebben we geen zicht meer op Gods ware aard en bekijken we iedereen die niet tot ons clubje behoort met argusogen. We noteren hem maar als een afwijzing,

Gods boodschap van genade gaat echter krachtig door. Zijn liefde is onbegrensd en overstroomt echt iedereen! Wat een geweldig God!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende