U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

So You Think You Can Save

Je komt het de laatste jaren steeds meer tegen op de commerciële Tv-zenders. Competitie op allerlei vlak. De beste vaders, die van alles kunnen. De beste acapella zanggroepen tegenover elkaar. De beste stemmen, die elkaar aftroeven. De beste danscoaches, die hun teamleden afpeigeren om er het beste uit te halen.

Iedereen is op zichzelf fabuleus goed en de inzet is ook verbluffend en toch valt er elke week genadeloos eentje af, die de minste was. Niet iedereen verwerkt dat verlies even goed. Om je op zo’n moment toch nog sportief te gedragen is misschien wel één van de grootste inspanningen binnen zo’n competitie.

Grandioos zijn! Gewoon verbluffend presteren! Fabuleus goed een prestatie neerzetten! Je ziet het voor je ogen gebeuren en toch is dat nog niet voldoende en de harde zwoeger moet zijn verlies incasseren.

Is dit nu niet precies de manier waarop vrijwel de gehele christenheid tegen God aankijkt? Iedereen vindt God grandioos! Zijn prestaties worden eenvoudigweg als verbluffend gezien! Wat God allemaal werkt bij een gelovige is in één woord fabuleus!

Maar moet die God uiteindelijk niet gewoon zeggen: ‘Ik heb Mijn stinkende best gedaan! Alles wat Ik maar had heb Ik in dit gevecht gestopt! Maar ja, het blijkt toch teveel gevraagd iedereen te redden.’

Tja, je kan nou eenmaal niet alles hebben. Net als die alles kunnende vaders moet Hij wel Zijn verlies als een man kunnen dragen. Net als die grandioze acapella groepen moet ook Hij toch uiteindelijk Zijn grenzen kennen. Soms moet je gewoon tevreden zijn met wat je bereikt hebt.

Ik weet het, dit klinkt zelfs voor hen die geloven dat de menselijke keuze bepaalt in hoeverre God Zijn zin krijgt, als godslastering in de oren. Gelukkig maar! Dat betekent namelijk dat je feitelijk toch in een soevereine, almachtige God gelooft. Mocht je er dan toch nog vanuit gaan dat sommigen uiteindelijk verloren gaan, dan ligt dat dus niet aan Gods missers, of Gods verlies van de wedstrijd, of Gods onbekwaamheid. Hij is namelijk de soevereine, almachtige God.

Efeze 3:11 Het plan van de aionen, dat God in Christus Jezus, onze Here, heeft uitgevoerd,
Zal het plan van God uiteindelijk een diep tragisch plan blijken te zijn?

Okay, jij hebt het idee, dat Gods redding van deze wereld als een zogenaamde ‘So You Think You Can Save’ competitie verloopt, aan de kant geschoven. Jij gelooft in de soevereine, almachtige God. Toch ga je ervan uit dat van de miljarden personen die God geschapen heeft, het overgrote merendeel voor altijd een nooit afnemende foltering gaat ondergaan. Dat moet die soevereine God dan blijkbaar in Zijn plan hebben opgenomen. Wow!

Inderdaad, een diep tragisch plan, dat alleen in het denken van een gruwelijk wezen kan opkomen. Zijn dit inderdaad de enige twee opties?:
1 Timotheus 2:4 God wil dat alle mensen gered worden en tot erkentenis van de waarheid komen.
2 Petrus 3:9 God wil niet dat sommigen verloren gaan, maar dat allen tot bekering komen.
1. God wil wel, maar helaas zal Hij aan het eind toch Zijn verlies moeten incasseren. Of….
2. God is almachtig en dus ligt het verloren gaan van velen binnen Zijn plan.

Nee! Er is nog een andere mogelijkheid, namelijk de Bijbelse: God is soeverein en almachtig, maar het wezen van God is tevens Liefde.
1 Johannes 4:8 God is liefde.
1 Johannes 4: :16 God is liefde,
Dit is niet een kenmerk van God. Het is Zijn wezen. Alles wat Hij doet, tot in Zijn oordelen aan toe, is doordrenkt van Zijn liefde.

God heeft dan ook geen verlies te incasseren. Zijn liefde zoekt het verlorene tot Hij het gevonden heeft.
Lukas 15: 4 Hij gaat het verlorene zoeken, totdat hij het vindt.
Lukas 15: 8 Zij zoekt zorgvuldig, totdat zij hem vindt.
Lukas 15: 32 Hij was verloren en is gevonden.

Het verlies van jou en mij, ja ons allen. God heeft dat nooit geïncasseerd! God heeft het nooit geaccepteerd! Hij is liefde! Dat is Zijn wezen. Dat dreef Hem en dat drijft Hem totdat Hij jou vindt.

Nooit, nee nooit zal Hij jouw verlies accepteren! Zijn liefde openbaarde zich in Zijn Zoon.

Johannes 1:29 Het lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt. (waaronder jouw zonde)
Johannes 4:42 Wij weten, dat deze de Redder van de wereld is. (Dus jouw Redder)
Romeinen 11:15 De verzoening van de wereld, (Dus jouw verzoening)
1 Johannes 4:14 Vader heeft de Zoon gezonden als Redder van de wereld. (Dus jouw Redder)

Zonde is je doel missen. Zou God een competitie aangaan om sommigen te redden en het merendeel te verliezen? Dan zou God Zijn doel missen! Dat maakt God tot de grootste Zondaar!

Nee! Absoluut Nee!!!!!!!!!

Genade is geen competitie.
Genade is het keiharde feit van Gods liefde!
Genade is het keiharde feit van Gods overwinning!
Genade is het keiharde feit van jouw verzoening door God!
Genade is het keiharde feit van jouw redding door God!
De soevereine God van liefde had de redding van de wereld reeds in Zijn plan! Dat plan voltooit Hij ook! Prijst God!
Click hier voor een studiereeks over dit onderwerp

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende