U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Branden In De Hel

Doorsnee ongelovige loopt langs een groot reclamebord op het NS station. Hij leest: ‘Jezus houdt van jou!’. De tred is opeens een stuk lichter en bijna dansend loopt hij wat dichter naar het bord. Dan leest hij: ‘Als je nu niet precies doet wat Jezus wil, dan zal je voor altijd branden in de hel!’. Nog bedrukter dan daarvoor vervolgt hij zijn reis.

Hij hoeft nog maar één keer over te stappen en dan is hij op de fiets binnen tien minuten thuis bij zijn vrouw. Twintig jaar terug heeft hij haar leren kennen. Hij draagt nog altijd een foto van zijn aantrekkelijke schone, aan de rand van het zwembad, in zijn portefeuille. Precies zoals ze destijds was.

Ach, zij is nu een paar decennia en twintig kilo doorgegroeid. Destijds hield hij echt wel enorm veel van haar, maar nu ze er niet meer precies zo oogverblindend uitziet zoals hij het graag heeft, is dat maar wat moeilijk voor hem te verteren. Als hij straks thuiskomt dan zal hij de echtscheidingspapieren op haar vette schoot leggen. Ze zal wel moeten tekenen. Ze heeft niet precies gedaan wat hij wenste.

Ja ja, ik weet het! Ik noemde hem al niet voor niks doorsnee ongelovige, waarmee ik toch wel aangeef dat dit nou niet bepaald een heer met veel diepgang is. Maar ergens had ik verwacht dat Jezus toch wel anders zou zijn. Jij ook niet?

Voordat je mocht denken dat ik echt iets op Christus Jezus tegen zou hebben, wil ik maar al te graag verklaren dat ik razend enthousiast ben over de levende Heer, die de Redder is van alle mensen en die mijn Leven is. Nee, ik heb het over de karikatuurjezus, waarmee een groot deel van de christenheid loopt te leuren.

Okay, ik zal proberen om de kortsluiting in mijn denken over dit onderwerp boven tafel te krijgen. Ik reis dus nog eventjes terug naar dat reclamebord op het perron. Gelukkig, daar staat ook een website, waar je op kunt reageren.

Thuisgekomen mail ik gelijk naar die Site. Ik vraag: ‘Als Jezus nou zo van die ongelovige houdt, waarom stuurt Hij hem dan naar die plek van nooit ophoudende kwelling en pijniging? Kan dat nou niet anders?' Het duurt een paar dagen, maar dan komt het antwoord: ‘Dat zou Hij wel willen, maar dan moet die ongelovige Hem eerst als zijn Redder aannemen.’

Doorsnee ongelovige is inmiddels helemaal in elkaar geklapt. Geen vrouw meer, geen gezin meer en God heeft ook alleen maar een aanhoudende foltering voor hem! Hij ziet het leven helemaal niet meer zitten. Zo tref ik hem aan als ik met dit blijde nieuws bij doorsnee ongelovige aankom.

‘Je hoeft alleen maar Jezus als je Redder aan te nemen, dan gaat de deur open en kan God eindelijk Zijn liefde aan je kwijt!’ De blijde rilling, die ik toch verwacht had bij doorsnee ongelovige blijft uit. Zag hij het eerst niet zo zitten, nu lijkt hij pas helemaal van de kook. ‘Kan God mij dan zelfs niet eens onvoorwaardelijk lief hebben? Wordt er van mij eerst een onmogelijke opdracht verwacht? Wie is dan degene die de regels van het levensspel bepaalt?’

Verbouwereerd sta ik hem met open mond aan te kijken. Nu is doorsnee ongelovige ook nog eens bezig mijn krachtig geloofsleven door elkaar te schudden. Dat kan ik toch zeker niet laten gebeuren! Ik probeer het nog eens!

God wil jou zo verschrikkelijk graag liefhebben! Hij zegt nota bene zelf dat Hij geen plezier in de dood van een zondaar heeft, maar veeleer dat hij zich bekeert en leeft! Jij moet je bekeren, anders kan God niet met Zijn liefde komen en moet Hij jou folteren voor alle eeuwigheid. Daar heeft Hij geen plezier in. Dat vindt Hij verschrikkelijk!’

Zelfvoldaan kijk ik doorsnee ongelovige aan. Dat moet hem toch wel even van zijn sokken blazen! ‘Dus’, begint doorsnee ongelovige na enige tijd, ‘als God iets echt heel erg graag wil, dan heeft Hij gewoon pech gehad omdat Hij nou eenmaal niet voor elkaar kan krijgen waar Die zo naar verlangt?! Ik ben dus eigenlijk degene die bepaalt of Hij Zijn zin krijgt?! Ik ben dus machtiger dan God?!’

Vragend en helemaal vertwijfeld kijkt doorsnee ongelovige mij aan. Ook bij mij is nu de vertwijfeling helemaal toegeslagen. Inderdaad, doorsnee ongelovige kan toch zeker niet machtiger zijn dan God! Nee, dat is ook niet zo!!! De Bijbel tekent een machtig soevereine God die alles in Zijn hand heeft en alles tot een goed einde brengt.

Waar ik, dankzij die reclameposter, mee geschermd heb is uitsluitend vrome godsdienst. De waarachtige God houdt alles in Zijn hand en heeft maar één plek voor ons allen. Dat is niet die denkbeeldige hel. Het is de plek van liefde aan Zijn Vaderhart.
Click hier voor een studiereeks over dit onderwerp

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende