U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Pianospel Met Haken

Heb je Wibi Soerjadi wel eens zien spelen. Nee, niet op het speelterrein, maar op de piano. Echt virtuoos. Grappig genoeg wekt hij nog altijd de indruk van een wonderkind, zo’n jochie met zijn Mickey Mouse. Maar neemt hij eenmaal plaats achter de toetsen, dan geeft hij ze er toch eventjes van langs!

Ik zei het al hè? Het blijft een jochie! Grandioos pianospel, maar hij moest zo nodig piraatje spelen. Dus zat hij daar met een haak waar zijn rechterhand hoorde te zitten. Gelukkig hield hij nog één linkerhand vrij om muziek ten gehore te brengen waar veel tweehandige pianisten van zouden gaan kwijlen.

Wat nou als deze beste Wibi gedacht had dat het spel niet echt genoeg zou zijn als het alleen maar bij die ene haak gebleven was? Wat zou hij ten gehore gebracht hebben als hij daar gezeten had als een 200 % zeerover met twee haken in plaats van twee handen?

Natuurlijk had hij nog altijd geluid uit het instrument weten voort te brengen. Misschien zou het dit geluidsvolume zelfs wel verre overtroffen hebben. Er zou beslist genoeg herrie gemaakt zijn, maar de vraag is dan wel of er nog een melodie in te herkennen was. Het zou beslist niet zo virtuoos geklonken hebben als wat we net hoorden.

Alle elementen om een zelfde perfect stuk te laten horen, waren aanwezig. Hij had wel degelijk de pianotoetsen, de snaren, het gehoor om alles goed te kunnen onderscheiden, zelfs zijn vingers waren in principe aanwezig. Maar in plaats van de overbekende handschoenen van Wibi zat er nu iets om zijn handen wat echt een verhindering tot een mooie uitvoering inhield: Twee haken!
Romeinen 8:8 zij, die in het vlees zijn, kunnen God niet behagen.

Natuurlijk willen we God ten volle dienen. We hebben Hem lief die ons het eerst heeft liefgehad. Dat is eigenlijk vanzelfsprekend. Maar in onze eigen kracht lukt dat van geen kant.
2 Corinthe 3:5 Niet dat wij uit onszelf bekwaam zijn iets als ons werk in rekening te brengen, maar onze bekwaamheid is Gods werk,

God legt Zijn bekwaamheid in ons. Dat is Zijn werk van genade aan en in ons. Hij wil en kan ten volle met Zijn genade in ons werken. Het is als dat virtuoze pianospel van Wibi. Maar zelf proberen betekent dat we met onhandige haken op de toetsen staan te rammen. Het is een herrie, maar het is niet om aan te horen.

Natuurlijk willen we God liefhebben. Die liefde heeft Hijzelf in ons hart uitgestort. Maar waar wijzelf aan de slag gaan om God te beminnen lijkt het alsof we plotseling in zo’n gigantisch duikerspak gehesen zijn. Geen enkele mogelijkheid om ons stemgeluid buiten dat pak te krijgen, laat staan dat we emoties overbrengen.
Romeinen 8:8 zij, die in het vlees zijn, kunnen God niet behagen.

Wibi Soerjadi heeft zo’n hele verkleedpartij helemaal niet nodig om virtuoos te spelen. Hij kan alles afleggen en gewoon zichzelf zijn. Achter de toetsen komt dan vanzelfsprekend het prachtige spel tot uiting.

Jij hebt helemaal niet jouw eigen inspanning nodig om iets voor God te betekenen. Hij vindt jou grandioos. Hij kijkt naar jou en ziet de perfectie van Zijn Zoon, Christus Jezus, in jou en Hij geniet volop! Alles, alles werkt God in Zijn genade in jou uit en jij mag daarvan genieten. Dat is God verheerlijken! Dat is het vieren van jouw relatie met God.

Pak dus niet meer je piratenhaak op. Probeer zelf dus niks meer voor God te betekenen. Laat Hem Zijn werk doen. Gebeurt er dan niks meer, zoals vijanden van genade je wijs willen maken?
1 Corinthe 15:10 Door de genade van God ben ik, wie ik ben, en Zijn genade aan mij is niet vergeefs geweest, want ik heb meer gearbeid dan zij allen, doch niet ik, maar de genade van God, die met mij is.

Genade werkt virtuoos het leven van Christus in jou en mij uit. Ik wens je veel genot!
Click hier voor nog zo'n knipoogje met dit onderwerp

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende