U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Godsdienstig Verfijnde Waanzin

Okay! Snel, snel, snel! Er moet vandaag nog zoveel gedaan worden voor de Heer! Ertegenaan met z’n allen! Vandaag kunnen we in geloof bergen verzetten voor de Heer! Nog even een inspirerend nummer:

Helemaal verslaafd zijn aan je werk voor de Heer. Elk momentje rust hunker je alweer naar stevige inspanningen voor de Heer. Je komt eigenlijk niet tot echte ontspanning. Dat komt je veel te ongeestelijk over.

Het is als de drugsverslaafde die de straat over zwerft, voortdurend op de uitkijk of hij nog eens shot kan scoren.

Het is als de alcoholist die enorme hoeveelheden kratten heeft ingeslagen om vooral niet droog te komen staan. Het is als de eetverslaafde die weer veel te veel naar binnen heeft geslagen en kokhalzend nog het laatste stukje wegpropt.

Je bevestiging in jouw goed christen zijn vind je juist in jouw enorme toewijding aan de dienst van de Heer. Volgens jou is dit een deugd, die je koestert. Jouw bewijs dat je de Heer echt op de eerste plaats hebt staan.

Tja, ligt het wellicht aan de verkeerde kijk op God zelf?
Mattheus 25:24 : Heer, ik wist van U, dat U een hard mens bent, die maait, waar U niet gezaaid hebt, en die bijeenbrengt van plaatsen, waar U niet hebt uitgestrooid.

De Bijbel noemt jouw gigantische inzet voor de Heer geen deugd. Het is een kenmerkend patroon van het leven naar het vlees. Je voelt je schuldig naar God als je een dag niet geproduceerd hebt. Vraag je je dan echt nooit af waar de genade in zo’n leven zit?

Het resultaat is dat je dan toch uiteindelijk je lastige Chef, zoals je God ten onrechte ziet, bedondert.
Romeinen 7: 8-11 Uitgaande van het gebod, wekte de zonde in mij allerlei begeerlijkheid op; …….. toen het gebod kwam, begon de zonde te leven, ……. en het gebod dat ten leven moest leiden, bleek voor mij ten dode te zijn; want de zonde heeft uitgaande van het gebod, mij misleid.

Zelf je stevig inspannen om heilig voor zo’n God te leven leidt geheid tot zonde. Het is een heidens plaatje van een Jezus die maar voortdurend blijft eisen: ‘Meer! Meer! Meer!’ Heb je dan nog nooit de echte stille stem van de Heer zelf gehoord?
Markus 6: 31 Hij zei tot hen: Komt hier en gaat met Mij alleen naar een eenzame plaats en rust een weinig.

Echt leven uit de volheid van Zijn genade houdt in dat we niet elke werkmogelijkheid die zich aandient ook aangrijpen. Geniet er maar van om bij Vader op schoot te zitten. Geniet er maar van dat Christus jouw leven is. Laat Hem dan ook maar bepalen wat Hij zal uitwerken in jouw leven.

Ik moet eerlijk zeggen dat waar het zo makkelijk was om te rennen voor de Heer, ik nu zo’n trage leerling in die genade van de Heer ben. Telkens opnieuw zeg ik tegen mezelf: ‘Het kan best een tandje rustiger. Laat Hem Zijn werk maar doen! Hij doet het veel beter.’

Nee, de Heer rent niet mee in die godsdienstig verfijnde waanzin. Hij werkt Zijn leven uit in jou en mij vol rust, genade en liefde. Heerlijk, zoals je daarvan mag genieten!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende