U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Saprovangelisatie

Ben je niets vermoedend rustig in de stad aan het winkelen, krijg je ineens een folder in je hand gedrukt. Nonchalant kijk je even op de voorkant.
“GOD HAAT JOU!!”
Je ogen worden als schoteltjes en je kijkt nog eens. Het staat er echt: ‘GOD HAAT JOU!!’

Weet je, ik heb dan de neiging om terug te lopen, die folder terug te geven met de woorden: ‘Ik spring wel voor de trein’, en dan gewoon door te lopen.

De techniek achter dit soort traktaatverspreiding ken ik als geen ander. Ik ben uiteindelijk zelf evangelist. Decennialang heb ik met traktaten gewerkt. Zo noemen we die evangelisatiefolders. Alleen heeft deze boodschap, al kwam het ook maar veraf in de buurt van dit soort, mij nooit aangestaan. Het is het tegenovergestelde van evangelie. Het is een saprovangelie, een boodschap met een verrotte inhoud. Uit wat voor brein ontspruiten dit soort teksten om daarmee te gaan saprovangeliseren?

Dit is het logische resultaat van de overtuiging dat Jezus leed en stierf om voor ons een mogelijkheid te bieden het oordeel van God te ontgaan. De tomeloze woede van God heeft zich op Christus mogen afreageren. Dat heeft de weg geopend dat Gods houding naar ons toe kan veranderen als wij ons vertrouwen ook op dat werk van Christus stellen.

Begrijp me goed!! Ik geloof hier geen draad van! Deze boodschap plaatst God in zo’n gigantisch kwaad daglicht. Uit wiens koker dit denken ooit is voortgekomen lijkt mij wel duidelijk! Toch is dit helaas een overtuiging van een groot deel van de christenheid.

Stel je voor dat je een baas hebt die bij het minste of geringste helemaal door het lint gaat. Eigenlijk kan je wel zeggen dat hij zijn afdeling simpelweg tiranniseert. Gelukkig hebben we een hele goede voorman in onze groep, die zich telkens als een soort middelaar tussen de baas en de werkers opstelt. Telkens opnieuw weet deze voorman de razende woede van de baas tot bedaren te brengen. Hij weet de baas te verzoenen met het werk, zoals wij het ervan afbrengen.

Okay, er is rust tussen de baas en mij. Er is iets van een vredesbestand getekend. Maar ik moet je zeggen dat ik me toch niet echt lekker voel in de tegenwoordigheid van deze baas. Uiteindelijk weet je toch nooit echt wat je aan hem hebt. Van die woede weet je dat die echt was. Dit lijkt meer op een gesuste woede dan op een relatie.

Hier heb je dan ook het resultaat van zo’n verdraaide boodschap, zo’n saprovangelie! De woede van God wordt breeduit gemeten. Het dreigend oordeel voel je al in je nek hijgen. Maar gelukkig, Jezus heeft een weg tot ontkoming bewerkt. We ondervinden een zucht van verlichting, echter zonder dat daar nou een hartgrondige liefde voor die briesende God ontwaakt is.

Het is maar een kleine verdraaiing van de waarheid. Het heeft zelfs veel weg van het evangelie, de blijde boodschap. Het is echter een saprovangelie, een verrotte boodschap. Waar zit die kleine verdraaiing dan?

2 Corinthe 5: 18-19 God heeft ons door Christus met Zich verzoend ………. God was in Christus de wereld met Zichzelf verzoenende, door hun hun overtredingen niet toe te rekenen,
Er is wel degelijk sprake van een verzoening. Er moest inderdaad iemand tot rust, tot bedaren gebracht worden. Dat was echter absoluut niet God!!! God is gisteren en heden dezelfde tot in alle aionen! God is liefde!!!

God heeft ons verzoend met Zich. God was in Christus bezig ons te verzoenen met Zichzelf. God heeft ons onze overtredingen niet toegerekend. God was niet een razend briesende God, die tot bedaren gebracht moest worden. God was de Initiatiefnemer om ons, dat stelletje razend tierende agressors, tot bedaren te brengen en aan Zijn hart te drukken.

Daar bij het kruis stonden wij allemaal te tieren en te vloeken: ‘Weg met Hem! We moeten Hem niet! Kruisig Hem!’ Christus riep: ‘Vader, vergeef het hen’ en Vader vergaf het ons door ons onze overtredingen niet toe te rekenen. Vader is nooit veranderd!! Vader is liefde!!!

Klaagliederen 3: 22 Het zijn de gunstbewijzen van Yahweh, dat wij niet omgekomen zijn, want Zijn barmhartigheden houden niet op,
GOD IS HELEMAAL GEK OP JOU!!!!
Nog een Video over dit onderwerp als je hier clickt

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende