U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Idiote Godsdienstige Regeltjes Die Levens Ruineren

Met al die bezuinigingen die tegenwoordig vrijwel elke sector in de maatschappij treffen, moet ik weer denken aan een echt belachelijke bezuiniging die New Hampshire een aantal jaren terug trof. Jaarlijk kregen ze zo’n $ 17.000.000 subsidie voor hun drugsbestrijdingprogramma.

Op een bepaald moment werd hun aanvraag voor een nieuwe subsidie afgewezen. Wat was namelijk het geval? Ze hadden hun aanvraag uitgetypt, waarbij ze een veel te krappe kantlijn hadden aangehouden. Geen tweede kans! Sorry, de kantlijn was te smal!

Regels! $ 17.000.000 misgelopen dankzij een regeltje! Regels zijn onbuigzaam. De aanvraag moet een brede kantlijn hebben. Deze heeft dat niet! Sorry, geen hulp van $17.000.000,- voor de drugsverslaafden dit jaar. Wat lijken die overheden toch vaak op onze christelijke godsdienst, hè? Vind je ook niet?

In de loop der jaren ben ik al heel wat slachtoffers van christelijk wetticisme tegengekomen. Wettisch denken maalt niet om de mensen waar het mee omgaat. Voor de wettisch denkende gelovige bestaat er één belangrijke zaak: De Regels!

Ook al liggen de praktische voorbeelden helaas voor het oprapen in ons Nederlands christelijk wereldje, om herkenning van bepaalde personen te voorkomen zal ik geen voorbeelden oplepelen uit eigen ervaring. Daarom nu de anonieme voorbeelden van verder weg:

Een oudste van een Evangelische Gemeente volgde een Bijbelschool. Op een nacht kwam zijn vrouw maar niet thuis. Hij had de hele nacht liggen piekeren en bidden. Hij had de politie al gebeld toen eindelijk de volgende ochtend zijn vrouw opbelde. Ze vertelde hem dat ze een verhouding had met iemand op het werk en dat ze bij die man de nacht had doorgebracht. Ze belde nu nog even om te zeggen dat ze wilde scheiden.

Helemaal kapot ging hij die ochtend naar de Bijbelschool. Door alle omstandigheden kwam hij daar te laat binnen. Hij vroeg zijn leraar of hij het proefwerk, dat hij hierdoor gemist had, later mocht inhalen. Ondanks dat hij alle pijnlijke gebeurtenissen van de afgelopen nacht met die man besprak, bleef die bij het standpunt dat het tegen de regels zou ingaan om later dit werk alsnog in te halen. Hij adviseerde hem het hele gebeuren met de directeur te bespreken, zodat die misschien een uitzondering voor hem kon maken.

Toen hij alles met de directeur besproken had, kreeg hij te horen dat hij per direct op straat gezet was omdat ze het niet konden toestaan dat hij bij hen klaar gestoomd zou worden voor het Pastoraat terwijl hij gescheiden was! Uiteindelijk, als hij toch zijn huwelijk al niet bijeen kon houden, hoe zou hij dan leiding kunnen geven aan een gemeente? Ja, ja, regels zijn er om na te komen! Daar passen geen woorden van troost of bemoediging!

Frank & Betty staan centraal in het volgend voorbeeld. De broer van Betty heeft de diagnose ‘Positief’ gekregen. Hij heeft AIDS! Natuurlijk hebben ze hem liefdevol in hun huis opgenomen om voor hem te kunnen zorgen. Nou was Frank ook nog voorganger. Zijn gemeente kon hier helemaal niet mee overweg toen ze de hele geschiedenis hoorde. Uiteindelijk, dit had die jongen toch zeker aan zichzelf te danken?!! Had die zich seksueel maar niet zo moeten misdragen! Ja, ja, regels zijn er om na te komen! Daar passen geen woorden van troost of bemoediging!

Een invalide staat centraal in het volgend voorbeeld. Een enorme autobotsing had hem totaal verlamd. Zijn ouders kloppen bij de kerk aan met de vraag of zij wat zorg zouden kunnen regelen. ‘In welke kring is hij ingedeeld?’, krijgen ze als vraag terug. Voor zover zij wisten was hij helemaal niet in één of andere kring ingedeeld. ‘Nou, hij moet zich wel inschrijven in een kring. Daar zorgen we echt voor elkaar!’ Die beste man was helemaal niet zo zeker over enige inschrijving en bleef daar dus buiten staan. Ja, ja, regels zijn er om na te komen! Daar past nou eenmaal geen troost of bemoediging!

Regels, procedures en reglementen! Wet zorgt voor uitsluiting. Wet is exclusief. Wet ziet altijd een kantlijn die te smal is.
Mensen, zorg en relaties! Christus Jezus sluit iedereen in. Christus Jezus is inclusief. Zijn liefde is onbegrensd! Zijn liefde in onontkoombaar! Jazeker, regels zijn buiten werking gesteld! Daar passen Gods overvloeiende rijkdommen van genade, troost en bemoediging!

Christus Jezus huilt samen met die Bijbelschoolstudent. Hij wijst hem op alles wat hij in Christus Jezus zelf nog mag genieten! En natuurlijk, Hij sluit hem ook helemaal in Zijn grote liefde in!

Christus is helemaal gek op die verslaafden, die homo’s en lesbo’s, gescheiden en uitgespuugde mensen! O ja, Hij houdt ook van die zelfgerechtigde Farizeeërs, die er eigenlijk van overtuigd zijn dat zij het dankzij de gulden regels wel kunnen bolwerken en daardoor zonder Hem staan. Hij wacht net zo lang tot hun eigen gerechtigheid begint te verslijten en Hij hen weer helemaal kan insluiten.

Jesaja 28:13 Wet op wet, wet op wet, eis op eis, eis op eis, hier wat, daar wat, opdat zij bij hun gaan achterwaarts struikelen en te pletter vallen, verstrikt en gevangen worden.
Bezopen godsdienstige regeltjes verslijten! Ze teren helemaal weg! Ze drogen op! Het zijn dan ook exclusieve regeltjes.

Romeinen 8:39 Niets zal ons kunnen scheiden van de liefde van God, welke is in Christus Jezus, onze Here.
Gods liefde is onontkoombaar! Voor niemand te vermijden! Niet af te wenden! Gods inclusieve genade.
Een studie over dit onderwerp als je hier clickt

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende