U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Garderobewisseling

Romeinen 13: 14 Doet de Here Jezus Christus aan!
Efeze 4: 22-24 Hebt dan afgelegd de oude mens, …., en hebt dan aangedaan de nieuwe mens, die naar de wil van God geschapen is in waarachtige gerechtigheid en heiligheid.
Colosse 3: 9-10 Hebt dan afgelegd de oude mens met zijn praktijken, en hebt de nieuwe aangedaan, die vernieuwd wordt tot volle kennis naar het beeld van zijn Schepper,

Het wordt nu zo langzamerhand wel eens tijd om dominee Wettische Geest aan jullie voor te stellen. Nu korte naampjes nogal in zijn, noemen sommige gemeenteleden hem ds. Geest, maar dat wekt toch een verkeerde indruk. Je zou zomaar kunnen denken dat het Gods Geest is die deze dominee inspireert, waar het nou juist de wettische geest is die deze beste man kenmerkt.

Misschien dat je een beetje bang bent dat ik nu toch weer een ander echt voor schut wil zetten. Daar word ik nog wel eens van verdacht. Dat is zeker niet mijn bedoeling. Ik heb absoluut geen enkele behoefte iemand voor schut te zetten. Bovendien zal ik maar gelijk heel open en eerlijk voor de dag komen. Deze dominee Wettische Geest is een plaatje van zoals ikzelf decennialang als een overtuigd dienstknecht des Heren gefunctioneerd heb.

Dominee Wettische Geest is een hartstochtelijk Wetticist, die nu wel eens hoog nodig toe is aan een geheel nieuwe garderobe. Moet je zijn kleerkast eens bekijken! Dat ding puilt uit van de godsdienstige lompen die nog thuishoren in de grijze oudheid van vele eeuwen voor Christus. Maar ja, meneer Wettische Geest is ervan overtuigd zeer stijlvol gekleed te gaan.

Kleren van vergeving, van redding, van wijsheid, van liefde, van barmhartigheid en van overvloeiende rijkdommen van genade behoren feitelijk allang tot de garderobe van dominee Wettische Geest. Maar over alles heen blijft hij zijn lompen van oude gewoonten en regels aantrekken.

O wat hangen er veel antieke kostuums van zelfvoldaanheid en eigengerechtigheid in die kast. Zo veel daarvan past hem allang niet meer, maar hij blijft zich ermee behangen. O jazeker, natuurlijk merkt hij ook wel dat het niet lekker meer zit, maar dat ziet hij als de prijs die je voor je toewijding aan Christus bereid moet zijn te betalen.

Pappa’s kleren zitten zo als gegoten. Het enige wat hij hoeft te doen is die oude lompen af te gooien en hij zou daar in een volmaakte heerlijkheid staan. Pappa heeft hem bekleed! Christus heeft dat alles allang tot stand gebracht! Prachtig! Verblindend mooi!

Weet je wat hem nog altijd naar die oude lompen doet grijpen? Het geeft hem gezag over al die anderen die hij ook zover weet te krijgen dat ze die lompen aantrekken. Het voelt als iets goddelijks om geestelijke invloed te hebben op anderen die tegen je opzien. Feitelijk is dat gezag al even oud als die bekende boom van de kennis van goed en kwaad. Het heeft zelfs helemaal niks met geestelijk leven te maken, vandaar dat je het ook overal in de wereld tegenkomt.

Ik heb mezelf natuurlijk al bij de start verraden. Deze analogie schrijf ik niet om af te geven op iemand anders. Ikzelf heb lange tijd zo gefunctioneerd. Als ik het woord doorgaf in een gemeente dan benadrukte ik het maken van de juiste keuzes. Trouw was een favoriet terugkerend item: ‘God kent de mate van uw trouw!’ Ik heb nog altijd als een soort geheugensteuntje mijn stukken met de ‘Wee U’s’ in mijn la liggen.

Dominee Wettische Geest weet altijd precies wat van belang is: Lees je Bijbel! Bidt elke dag! Bezoek de Gemeente! Besteedt je geld in de dienst van de Heer! Getuig van je Heer! Leg het evangelie uit, of het de mensen nou gelegen komt of niet! Dat zijn voor Dominee Wettische Geest de fundamenten van het christelijke leven! Zo kenden mensen mij ook.

In het begin van de 70er jaren had God me al eens in mijn nekvel gegrepen. Toen besefte ik al dat al mijn inspanning als zogenaamd geestelijk mens onbegonnen werk was. Ik mocht het alles aan de Heer overlaten. Toch trok ik in de loop van de 70er jaren weer die oude lompen aan. In die antieke, stinkende troep bleef ik lopen tot ergens in de 90er jaren.

Ik begon de Bijbel weer simpel letterlijk te lezen en plotseling viel mij mijn heerlijke bekleding in de Here Jezus Christus weer op. Ineens zag ik opnieuw die nieuwe mens, die naar de wil van God geschapen was in waarachtige gerechtigheid en heiligheid. Het vod van eigen gerechtigheid viel af. Mijn eigen inspanning tot heiligheid liet ik vallen. O mensen, wat ben ik schitterend bekleed met Christus Jezus!

Ik kijk nu naar jou en weet je wat? Jij bent ook al zo spectaculair mooi aangekleed in Christus Jezus! Nee, daar hoef je echt die oude lompen van iets voor God te doen niet over aan te trekken. Dat dooft alleen maar die sprankelende schoonheid. Hou die oude mens dus maar afgelegd. Geniet van de nieuwe!
Voor een studie over dit onderwerp click hier

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende