U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Geen Schepje Er Bovenop!

Meet jij je geestelijk leven af aan je eigen emotionele schommelingen? Ik ben bang dat velen daar een hartgrondig ‘Ja’ op antwoorden. Waarschijnlijk kennen jullie me inmiddels wel al zo goed dat je weet dat ik Asperger heb, een autistische aandoening. Dat houdt in dat ik op regelmatige basis overprikkeld ben, waardoor mijn emoties alle kanten opstuiteren. Geen goede graadmeter dus om je geestelijk leven aan af te meten.

Ik zal je eerlijk zeggen dat ik in het verleden veelvuldig mijn geestelijk leven wel degelijk heb afgemeten aan mijn emotionele ervaring. Stom hè? Nou, het is net zo stom als wanneer jij zonder die autistische aandoening dat doet. Je emoties vertellen je wellicht iets over je lijfelijk welbevinden, maar niks over je geestelijke status.

Een Voorbeeld:
Mijn geestelijk leven tekent zulke gigantische schommelingen! De ene keer ben ik zo ontzettend dicht in intieme gemeenschap met God. De ander keer lijkt Hij zo ver weg. Dan is de hemel van koper! Ik kan me geestelijk soms zo op de allerhoogste bergtoppen wanen om vervolgens in de diepste afgrond te kelderen.

Een krachtig kolkend idealisme overstelpt me: Een bezielende, alles doordringende overtuiging dat in mij is opgewekt bij het beluisteren van een ingewijd, zegevierend christelijk leider. Het kan ook komen doordat ik zo’n door Gods Heilige Geest doordrenkt boek gelezen heb.

Ik voel de plicht, ja de opdracht, om dit stukje christelijke dienstbaarheid nu helemaal zelf op me te nemen. Natuurlijk ga ik hiervoor uren in gebed. Ik zal aanhouden totdat ik mezelf echt helemaal tot deze taak opgetild voel. O, welk een heerlijke diepte en doorleving van Gods intieme nabijheid is dan mijn loon!

Deze grandioze hoogte en diepte van mijn geestelijke omgang met God houdt helaas maar een zekere tijd aan. Het hoeft maar één misser binnen die vele gebedsuren te zijn. Er is die dagen misschien alleen maar die ene verleiding. De hele hoogte, diepte, breedte en lengte van mijn geestelijk feest met de Heer zakt als een plumpudding in elkaar.

Al mijn geweldige rijke ervaringen met de Heer zijn helemaal terug naar af en ik zal weer helemaal van voren af aan dat proces moeten opbouwen. Ik zit op het laagste nivo, waar een christen maar kan zitten en satan heeft vrij schieten op mijn persoontje. Ik zal weer aan de bak moeten. Er moet weer een schepje bovenop gegooid worden.

Een voorbeeld, waarvan ik toch wel erg bang ben dat velen zich hierin zullen herkennen. Ik weet hoe ikzelf in de tachtiger jaren tot diep in de nacht op mijn knieën gelegen heb in de afsmeking van een opwekking in mijn leven. We zoeken de kick omdat we zo gewend zijn geraakt ons geestelijk leven af te meten aan onze emotionele schommelingen. Ervaren we niks, dan gooien we er gewoon nog een schepje bovenop.

Overwinning! Onze hele maatschappij is erop gericht dat wijzelf ons beste beentje voor zetten: Ga ertegenaan! Ga ervoor! Geef niet op! Zet je in om je doel te bereiken! In het bedrijfsleven wordt dit hogelijk gewaardeerd! In de sport ben je een topper met die mentaliteit! Als artiest scoor je met zo’n inzet!

In het christendom word je gelukkig meestal nog gecorrigeerd als je aangeeft dat je er vol voor moet gaan als je naar de hemel wilt. Meestal weet men nog wel dat de redding niet een kwestie is van doorzetten en er nog maar een schepje bovenop gooien. Bij de overgrote meerderheid onder de christenen gaat het echter mis bij het leven nadat ze gered zijn.

Omdat de Heer zoveel voor ons gedaan heeft, daarom willen wij ons nu zo goed mogelijk inzetten. Dat is de vrij gangbare lijn van denken. Als we ons echt heel goed inzetten, dan voelen wij ons lekker. Dat gevoel beschouwen we dan als het schouderklopje van God. Blijft dat gevoel uit, dan gooien we er nog maar een schepje bovenop.

We willen overwinning over onze zonden. Als een fanatiek atleet ontzeggen we ons van alles en gaan er stevig tegenaan, op weg naar de overwinning.
1 Corinthe 15: 57 God zij dank, die ons de overwinning geeft door onze Here Jezus Christus.
Bijbelse overwinning is een cadeautje. In de Bijbel heeft overwinning niks met ‘ertegenaan gaan’ te maken. Het is een geschenk van God.

Veel christenen denken dat ze tegen de verleidingen van het vlees moeten strijden om geestelijk te kunnen wandelen. De Bijbel leert dat het precies andersom is.
Galaten 5: 16 Wandelt door de Geest en voldoet niet aan het begeren van het vlees.
Heerlijk wandelen door de Geest. Geniet maar van het leven uit genade en het resultaat is dat je niet voldoet aan het begeren van het vlees.

Een schepje erbovenop om geestelijk te overwinnen? Nee! Geniet van dat grote geschenk van God: De overwinning door onze Heer Jezus Christus!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende