U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Wij Zijn Dubbelvla

Galaten 2: 20 Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef ik, dat is, niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij.
Romeinen 6:11 Reken ermee dat je wel dood bent voor de zonde, maar
levend voor God in Christus Jezus.

In een gemeente had ik de gedachte naar voren gebracht dat wij onlosmakelijk één gemaakt zijn met Christus. Paulus zegt daarom dan ook over ons dat Christus in ons leeft, maar dat wij tevens leven in Christus.

Zodra we afstappen van onze onlosmakelijke eenwording met Christus denken we dat we nog wel overweg kunnen met één van deze voorstellingen, maar onze gedachten botsen zodra we beide zaken als even concreet aannemen.
1. Zo denken we bijvoorbeeld over het in Christus zijn als in een auto, of in een huis zijn. Dat spoort echter niet omdat we dan ook, tegen de Bijbelse gedachte in, uit Christus zouden kunnen stappen.
2. Zo denken we bijvoorbeeld over het leven van Christus in ons alsof Hij een achterafkamertje in ons hart zou kunnen betrekken. Dat is echter direct in strijd met de Bijbel omdat Christus ons leven is. Wij horen Hem dus geheel toe.

Onze eenheid is dus geheel Christus in ons en wij in Christus. Na mijn toespraak vroeg een broeder of hij nog iets mocht zeggen in de dienst. In onvervalst Belgisch begon hij een heel betoog over dubbelvla, die ik beslist niet in datzelfde leuke taaltje kan weergeven hier. Daarom probeer ik het maar in mijn eigen taaltje:

‘Ik ben gek op dubbelvla! Je kan ze natuurlijk kant en klaar in de supermarkt in die pakken kopen, maar ik meng zelf toch veel liever de verschillende soorten thuis aan de eettafel als we aan ons toetje beginnen.

Ik pak het pak vanillevla. Dat staat nog keurig gescheiden van de chocoladevla op tafel. Ik giet daarmee mijn kom halfvol. Daarna pak ik dat pak chocoladevla en vul mijn kop daarmee aan. Die pakken staan keurig gescheiden, maar in mijn kom roer ik die twee verschillende soorten vla tot een eenheid.

Ik roer net zolang totdat er in mijn kom alleen nog dubbelvla aanwezig is. Nu is, met de beste wil van de wereld, het volslagen onmogelijk om die twee verschillende soorten vla, die ik in mijn kom geschonken heb, weer uit elkaar te halen. Zij zijn een echte onafscheidelijke eenheid geworden. Zo is Christus ons leven geworden. Christus is in ons en wij zijn in Christus! Wij zijn echte dubbelvla!’

Mochten we nog enigszins de indruk hebben dat er voor ons toch ook nog een kwestie van toewijding speelt, bij dit duidelijk voorbeeld van dubbelvla is dat radicaal van tafel geveegd. Zodra er sprake is van dubbelvla kan de vanillevla echt niet meer stellen dat het zich toch nog wat extra moet toewijden aan de chocoladevla om dat leven als dubbelvla te openbaren. Dat is onzin. De eenheid is tot stand gebracht en daar valt verder niks meer aan te verbeteren. Het valt ook niet meer uit elkaar te halen.

Jouw openbaring van Christus in je leven is genade en genade alleen. Jij bent dubbelvla!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende