U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Een Asperger In Kersttijd

Het klinkt haast als de aankondiging voor een door alle verkoopcijfers heen denderende superroman. ‘De heerlijk knusse gezellige warmte van het kerstdiner werd de Asperger teveel. Men had hem uit zijn teruggetrokken cocon weten los te pellen om nu eens ondergedompeld te worden in het verrukkelijk, gezamenlijke festijn van verbondenheid.’

Zoals jullie inmiddels wel weten veroorzaakt mijn Asperger soms een soort van doorslaan van alle stoppen. Nee, niet letterlijk in mijn huis. Eigenlijk zou dat alleen maar prettig zijn omdat ik daar het antwoord op heb. Ik zoek de oorzaak van de stroomstoring op. Verwijder die uit de stroomtoevoer, waarna ik de nieuwe stoppen in de stoppenkast draai. Opgelost!

De stoppen in mijn brein zijn vorige week doorgeslagen. Ik zat er al meer dan een week tegen aan te vechten. Het is echter precies eender als met alle eigen inspanningen. Hoe meer je zelf je best doet, hoe meer je tegen je eigen onmacht aanbotst. Ik heb me dus gewonnen gegeven. Vandaar dat er de laatste week niets nieuws op de Site verscheen.

Zo’n totale black-out kenmerkt zich als één gigantische warboel aan emoties, gevoelens, prikkels en gedachten. Tijdens dit stukje tot nu toe ben ik al overal en nergens op af gevlogen in mijn denken, maar ook in mijn doen. Eigenlijk is niks aan prikkels al een overdaad als die stoppen zijn doorgeslagen.

Ik ben in de tachtiger jaren van de vorige eeuw behoorlijk wettisch geweest in mijn denken. Ik besef nu dat ik feitelijk met al mijn wettische veroordelingen naar het adres van dergelijke feesten als Kerst, ik eigenlijk alleen maar een rustige omgeving voor mezelf verzorgde in die immens drukke tijd.

Nog altijd mis ik in mijn rechtlijnig denken de logische verbinding die dit feest met het geloof zou hebben. Als we tegen alle historische feiten ingaand er toch vanuit zouden gaan dat het bij de Kerst om Christus draait, dan nog snap ik niet welke verbinding wij als gelovigen met dit feest zouden hebben.

2 Corinthe 5:16 Wij kennen van nu aan niemand naar het vlees. Indien wij al Christus naar het vlees gekend hebben, thans niet meer.
Het kenmerk van ons geloof is dat we Christus nu als de opgestane Heer kennen. Zijn leven in het vlees was Zijn geboorte, Zijn wandel op aarde tot en met het kruis. Daar hebben we nu, volgens dit vers, niks meer mee. Onze relatie is niet met Christus naar het vlees. Onze verbinding is met een opgestane en verheerlijkte Heer. Dat is de realiteit voor elke gelovige vandaag de dag!

Veel mensen pikken het niet dat ik een, volgens hen, zo makkelijk evangelie van genade verkondig. Ik moet zeggen: voor mijn vlees was die wettische tijd een stuk makkelijker. Ik kon veroordelen wat ik fout vond en creëerde daarmee ook nog een rustige tijd voor mijn Asperger aandoening.

Genade betekent dat elke veroordeling wegvalt. Ieder kan Kerst vieren of niet vieren zoals hij of zij het zelf wenst. Daar valt niks over te oordelen. Als genade geldt is iedereen echt vrij.
Galaten 5: 1 Opdat wij echt vrij zouden zijn, heeft Christus ons vrijgemaakt.

Vorig jaar heeft mijn black-out een aantal maanden geduurd. Ik hoop zelf natuurlijk dat ik jullie ergens begin volgend jaar weer met nieuwe Genade Knipoogjes fris kan ontmoeten. Voorlopig houd ik het even voor gezien.

Voor een kerstwens die ik echt niemand toewens maak ik in het volgend Knipoogje nog even ruimte.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende