U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Eén Buiten De Omlijsting

Godfried Bomans laat Erik Pinksterbloem de avond voordat hij op school een spreekbeurt zou houden over de insectenwereld bij zijn opa logeren. Voor het slapen gaan onderzoekt hij het schilderij ‘Wollewei’, dat op de zolder staat. Daar belandt hij onverwachts door de toverkunsten van zijn betovergrootmoeder als een heel klein persoon tussen de insecten in het schilderij.

Natuurlijk is zo’n ervaring een grandioze voorbereiding op een spreekbeurt voor de klas, maar dat is toch niet echt waar ik als onderwerp voor dit knipoogje aan dacht. Het ging mij meer om het motto dat Bomans zijn boek meegaf, waarvoor hij een uitspraak van Leonardo DaVinci citeert:
‘Wij zijn allen ballingen, levend binnen de lijsten van een vreemd schilderij. Wie dit weet, leeft groot. De overigen zijn insecten.’

Gegarandeerd dat men je voor getikt zal houden als je voor een schilderij staat en je beweert dat alles wat je daar ziet ook echt leeft. Voor Erik was dat echter iets geheel vanzelfsprekends. Hij pakte namelijk de onderlijst van het schilderij met beide handen beet en sprong er zo, tjoep, overheen naar binnen.

Binnen het schilderij ontstaan er zeer veel gesprekken met insecten van allerlei soort. Een hommel, die aan filosofie doet prijst Erik om zijn wijsheid. Iets wat echter zeer meewarig werd ontvangen was de opmerking van Eric dat er buiten de omlijsting ook leven is. Die Erik is dan misschien wel wijs, maar toch ook een beetje van lotje getikt.

Christus is onze omlijsting binnen gesprongen. Niet om een avontuur te beleven zoals Erik. Hij is bij ons naar binnen gesprongen om Zich helemaal één te maken met ons mensen. Als Hij sprak over het leven buiten de omlijsting kreeg Hij meewarige blikken. Ach, die Christus is dan misschien wel wijs, maar toch ook…… (alleen de godsdienstige mensen maakten deze zin af).

Lukas 12:50 Ik [Christus] moet gedoopt worden met een doop, en hoe beklemt het Mij, totdat het volbracht is.

Hij heeft Zich helemaal één gemaakt met ons in Zijn sterven.
Hij heeft Zich helemaal één gemaakt met ons in Zijn graf.
Hij heeft Zich helemaal één gemaakt met ons in Zijn opstanding.
Hij heeft Zich helemaal één gemaakt met ons in Zijn verheerlijking.
Hij heeft Zich helemaal één gemaakt met ons in Zijn gaan buiten de omlijsting.

Er zijn er gelukkig al die de geweldige genade ontdekt hebben dat zij één gemaakt zijn met Christus in Zijn sterven.
Er zijn er gelukkig al die de geweldige genade ontdekt hebben dat zij één gemaakt zijn met Christus in Zijn graf.

Er zijn er gelukkig al die de geweldige genade ontdekt hebben dat zij één gemaakt zijn met Christus in Zijn opstanding.
Er zijn er gelukkig al die de geweldige genade ontdekt hebben dat zij één gemaakt zijn met Christus in Zijn verheerlijking.
Er zijn er gelukkig al die de geweldige genade ontdekt hebben dat zij één gemaakt zijn met Christus in Zijn gaan buiten de omlijsting.

Wat een grandioze genade om nu al in ons denken buiten de omlijsting te mogen leven. We kunnen niet meer zwijgen over dat geweldige leven buiten de omlijsting en spreken er dus over. Meewarige blikken zijn ons deel. Ik vermoed dat ze zelfs niet eens denken dat we wijs zijn. Maar ze twijfelen er niet aan of we wel van lotje getikt zijn (zeker de godsdienstige mensen).

Een heerlijk leven vol genade is nu al ons deel buiten die omlijsting. Al hebben we nog met de dagelijkse praktijk van het schilderij te maken, we zijn als het ware al over de rand geplaatst. Daar in het bovenhemelse is onze positie in genade. Wow!

Wat deze wereld betreft? De grote Koning der koningen zal binnenkort over de lijst het schilderij binnenstappen en Zijn heerschappij van vrede vestigen. Dan komt de werkelijkheid van buiten de omlijsting het schilderij binnen. Wat een genadetijd staat deze wereld nog te wachten! Prijst God!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende