U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Godsdienst Eindigt Bij Godsdienst

Op een handreiking van de moslimwereld die je kan nalezen op http://www.acommonword.com is nu een antwoord van christelijke leiders gekomen. Samen op één en dezelfde grondslag.

Veel christenen zijn behoorlijk geschrokken toen ze vooraanstaande kerkleiders van de doelgerichte gemeentes, de Willow Creek gemeentes, Jeugd Met Een Opdracht, Operatie Mobilisatie, de Navigators en ook nog eens de Crystal Cathedral deze grondslag van meerdere godsdiensten zagen onderschrijven.

Ik spreek veel over godsdienst, zoals die staat tegenover een leven uit genade alleen. Daarbij plaats ik meestal godsdienstig gedrag, zoals we die kennen onder de christenen, tegenover de rijkdommen van Gods overvloeiende genade. Je hoort me niet vaak over andere godsdiensten. Dat is ook nergens voor nodig.

De grondslag van willekeurig welke godsdienst dan ook is de menselijke inspanning voor een bedachte god, of dat nou christelijk is ingevuld of anderszins. Het is een bedachte god omdat men een god voorstelt die eist. Wanneer niet aan die eis gevolg wordt gegeven, dan komt die god met zijn martelstraf. Dat heeft niets te maken met de God van alle genade.

Maandag 22 november jl. gaf priester Antoine Bodar daar nog een knap voorbeeldje van weg in De Wereld Draait Door. Om hem te citeren:

De leer is wel streng, de lat ligt wel hoog, je hebt het ideaal, dat moet je halen! Helaas haal je dat in de praktijk niet, maar je moet het wel proberen. Dat kan je hypocriet noemen.’
Jan Mulder reageerde hier heel logisch op met: ‘Nou ja zeg, een beetje meer je best doen!’

De god van godsdienst legt de lat hoog neer op het ideaal en wij moeten springen. Onze sprongen zijn echter ontoereikend. Wat een boodschap! Wat een verschutting voor die god! Maar dat heeft niks, maar dan ook niks te maken met de God van alle genade. De grondslag van zo’n godsdienst is de mens zelf met zijn eigen denkbeelden, die zichzelf deze hoge eisen oplegt om het dan vervolgens niet waar te kunnen maken.

De grondslag van eigen inspanning om naar een zelfbedachte god op te klimmen heeft de christelijke godsdienst gemeen met alle andere godsdiensten. Een handreiking tussen al deze Tjakka godsdiensten is feitelijk geen enkele inhoudelijke verandering. Het is uitsluitend een uiterlijke verandering van systemen.

Toen God Zijn verbond met het volk Israël sloot gaf Hij de belofte:
Exodus 20:3 Jullie zullen geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben.
De God van alle genade zou hen leiden. Ze hoefden zelf niks anders te bedenken, zoals andere volkeren van alles en nog wat bedachten om te vereren en te dienen. Yahweh heeft hen (Zijn vrouw) van harte lief en leidt en draagt hen.

Ze zijn evenzogoed toch andere goden gaan dienen. Maar dan blijkt dat totaal niks met God te maken te hebben. Het is gewoon niks.
Deuteronomium 28:36 Daar zullen jullie andere goden dienen, hout en steen.

Hout en steen. Dat zou eisen? Dat zou straffen? Zou dat genadig kunnen zijn? Je hoeft daar dus ook totaal niks van te verwachten. Je moet dus zelf wel aan de slag.

1 Koningen 14:9 Jullie zijn andere goden gaan maken, ja
gegoten beelden.
Zo maakt de mens nog steeds zijn eigen god naar zijn eigen voorstelling. Eigen woede en eigen afgunst wordt op die god geprojecteerd en men heeft een eisende en straffende god. Die christelijke god wordt nu met de moslim god en nog andere samengevoegd, zoals die houten god met die stenen god en die gegoten god samengevoegd werden.

Aan de geweldige rijkdommen van Gods overvloeiende genade verandert er niks. We mogen opzien naar boven.
Hebreeën 1:3 Hij, die alle dingen draagt door het woord van Zijn kracht.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende