U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Wie Inspireert Jou?

Afgelopen zaterdag is de Sint met al zijn pieten weer Nederlands binnengevaren. Ik zat natuurlijk weer strak achter dat blauwe scherm om toch maar vooral niks te missen van al de verwikkelingen met die stiekem meegesmokkelde pietenbaby.

Nou blijkt Pietermanknecht zich ook enorm te hebben laten inspireren door Martin Luther King en de huidige president van Amerika Barack Obama.

Ja, iedereen heeft wel iemand die hem of haar inspireert. Ik weet dat ik in mijn jonge jaren me enorm heb laten inspireren door Joan Baez. Ja, dat was een populaire folkzangeres uit de zestiger jaren, maar zij streed ook samen met haar man volledig geweldloos tegen elk militair machtsvertoon.

Het was in die jaren dat ik op de TV een film of een documentaire zag over een persoon die zich helemaal dood liet slaan en tot op het eind vol liefde stond tegenover zijn belagers. Dat heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Zo wilde ik zijn! Daar liet ik me door inspireren.

Het was een grote tegenvaller voor mij in die tijd dat tijdens demonstraties, waar ik aan meedeed, er altijd tuig was dat de boel verstoorde. Elke keer als ik thuiskwam moest ik mijn gedrag tegenover mijn ouders verdedigen. Het leek op de TV namelijk net alsof we op enorme onlusten uit waren.

Telkens begon ik hevig geïnspireerd tot volkomen geweldloosheid, liefde en vrede aan een manifestatie. Het liep echter hoe langer hoe meer uit op een gigantische domper. Was ik dat, die daar zo fanatiek en vol haat Johnson schreeuwend voor moordenaar stond uit te maken? Was er dan geen vrede in mij? Ik was nog wel zo geïnspireerd!

De ontdekking dat ikzelf minstens zo erg was als de mensen die ik veroordeelde heeft mij voor het eerst in mijn leven over God doen nadenken. Ik ben toen zelfs wel naar kerken gegaan om die mogelijkheid te onderzoeken. Tevergeefs. Ik moest wachten tot God me zelf in mijn nekvel greep.

Door wie laat jij je inspireren? Was mijn inspiratiebron verkeerd? Misschien dat jij heel vroom zegt dat ik me door Jezus had moeten laten inspireren. Zou dat een ander resultaat hebben opgeleverd? Je hebt een hele CDA, SGP, CU en EPN, die zich allemaal door Jezus laten inspireren tot tegengestelde standpunten. En dat is dan alleen nog Nederland.

Christus is niet gekomen om ons te inspireren. Hij is gekomen om leven te geven en dat overvloedig! Hij heeft me in mijn nekvel gegrepen en me een nieuwe schepping in Christus gemaakt. Hij heeft me mee doen sterven en me mee opgewekt in een nieuw leven. Hij heeft mij mee gezet in de hemelse. Christus is niet mijn inspiratie. Hij is mijn Leven!

2 Corinthe 5: 14-15 De liefde van Christus dringt ons, daar wij tot het inzicht gekomen zijn, dat een voor allen gestorven is. Dus zijn zij allen gestorven.
Jullie zijn allemaal mee gestorven. Deze ‘allen’ is echt onbegrensd! Zijn werk is een werk voor jullie allen! Dan is Zijn liefde niet slechts een inspiratiebron. Zijn liefde is dan Christus leven in ons, dat ons dringt om dat te delen met anderen.

We leven niet als een idealist die door iets of iemand geïnspireerd wordt.

We zijn geen zwarte piet met Martin Luther King als inspirator. We leven vanuit die overvloedige rijkdommen van Gods genade omdat Christus ons leven is.

Christus leeft en werkt in ons. Geniet daarvan!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende