U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Evangelische Maskerswinkel

Goedemiddag!’, De vriendelijke verkoopster houdt de deur al voor me open en ik kon zo binnenlopen. ‘Kan ik u helpen of wilt u even rondkijken?’ Nee, ze drong niet aan, maar haar eigen masker was zo perfect gegoten dat je direct al kon zien dat zij een zeer toegewijd christen was.

Hoewel de verleiding groot was om enige hulp te aanvaarden koos ik er toch maar voor om eerst even zelf rond te neuzen. Boven de toonbank prijkte een affiche met allerlei aanbiedingen. Ik las: ‘Op zoek naar serieuze, toegewijde of orthodoxe maskers voor een Bijbelstudie of samenkomst? Wij hebben gegarandeerd uw keuze!’

Na enig rondscharrelen vroeg ik aan de ‘den Heere toegewijde’ verkoopster of ze ook iets hadden voor de buren. Nee, niet een masker voor de buren, maar een masker voor mij voor de buren. ‘O ja, we hebben prachtige exemplaren’, galmde haar stem in dat rustige timbre dat thuishoort in zo’n zeventiende eeuwse kapel met gigantische akoestiek.

Ja hoor. We liepen een afdeling binnen die ik eerder nog niet had opgemerkt en daar zag ik gelijk al eentje die goed zou zijn voor mijn buurman! Ja, voor mij dan hè, bij de buurman. Het ‘Ik Laat Me Niet Kisten’ masker sprong als het ware zo van de muur op me af. ‘Bedankt’, zei ik tegen de toegewijde en wilde weer even in alle rust alles op me in laten werken.

Kijk, daar hing het ‘Ik Kan Het Allemaal Hebben’ masker. Daarmee word ik zeker niet meer in de hoek gezet als doetje. Al de pijn, al de moeiten in het leven worden zo in één klap achter dit masker weggestopt! Wat een oplossing!

Toch zocht ik eigenlijk meer iets dat zowel in de buurt als in de samenkomst goed tot zijn recht zou komen. Ah, daar lag die! Het ‘Ik Ben O Zo Heilig’ masker. Niemand die mijn falen voor de Heer nog zal ontdekken. Iedereen zal naar me opkijken. Al mijn verslaving, al mijn eenzaamheid, al mijn namaak, keurig verstopt achter mijn ‘christelijk’ masker.

Daar loop ik de samenkomst binnen met mijn ‘Ik Ben O Zo Heilig’ masker op. O, ik merk opeens een warmte van de medegelovigen. Ze respecteren me, ze achten me hoog, ja ze zien mijn veel heiliger levenswandel. Wat goed van mij! Nu nog de Heer overtuigen. Ik begin met mijn hulde aan Hem!
Psalm 66:3 Vijanden brengen U veinzend hulde.
Psalm 81:15 die Yahweh haten brengen Hem
veinzend hulde,

Het masker werkt niet bij de Heer. Hij kijkt er dwars doorheen en ziet dat het spel is. Het is nep! Ik doe alsof ik Hem hulde breng door alle goede akkoorden te bespelen volgens mijn plan. Hij noemt het echter wat het is, veinzerij!
Colosse 2:17 Terwijl de werkelijkheid Christus is.

De werkelijkheid is Christus zelf. Hij is mijn leven. Ik ben met Hem gestorven en met Hem opgewekt tot een nieuw leven. Christus is mijn identiteit. Waar Christus is, zijn geen maskers meer nodig. Hij is namelijk de werkelijkheid!

Zijn geloof in mij is geen mombakkes, het is niet gespeeld!
1 Timotheus 1:5 Een ongeveinsd geloof.
2 Timotheus 1:5 Jouw
ongeveinsd geloof,

Christus is de wijsheid van God, ook in mijn leven. Dat is niet nep!

Jakobus 3:17 De wijsheid van boven is ….ongeveinsd.

De liefde van Christus in mij is puur en echt. Niks geen namaak!
Romeinen 12:9 De liefde is ongeveinsd.

In Christus gaan alle maskers af!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende