U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Gods Mening Over Jou

Hoe oordeelt God over jou? Vanuit welk gezichtspunt bekijkt God jou? Wat is Zijn mening over jou?
Veel gelovigen zijn daar al heel kortweg klaar mee. ‘O, ik stel God zo verschrikkelijk teleur! Gelukkig kijkt God niet aldoor, anders zou Hij met Zijn bliksemend vuur me zo van deze aardkorst afvegen! God kan nooit tevreden over mij zijn!’, zo redeneren ze maar door.

De reden waarom ze zulke gedachten over God hebben is omdat ze Gods mening inschatten via hun eigen beoordeling. Allerhande eisen van God hadden ze op een rijtje geplaatst en ze waren eraan gaan staan. Vervolgens beoordeelden ze hun eindprestatie en die bleek behoorlijk tegen te vallen. Gods mening moet dus, volgens hen, wel zeer ongunstig over hen uitvallen.

Anderen komen tot dezelfde conclusie omdat ze Gods mening gelijkstellen aan de publieke opinie over hen. Okay, je kan hele goede vrienden hebben die echt het beste met je voor hebben, maar hun liefde is beperkt en onvolmaakt. Soms loopt vriendschap uit op haat naar jou toe en soms weet je niet eens wat de reden daarvan is. Je valt je vriendenkring hard tegen. Dan moet Gods mening over jou dus, volgens jou, ook wel zeer ongunstig uitvallen.

Laatst hoorde ik op You Tube nog een Amerikaans prediker tieren dat God de zondaar haat! ‘God kan jou niet uitstaan wanneer je zondigt’, wierp hij zijn luisterend publiek in het gezicht. De altijddurende hel is in dat godsbeeld dan ook een gerechtvaardigde genoegdoening van god.

Triest als je jouw mening over jezelf tot Gods mening promoveert! Triest als je de mening van je vriendenkring over jezelf tot Gods mening promoveert! Gigantisch triest als je zo’n verwrongen godsbeeld hebt dat de enige mening van God over jezelf er één van haat en afgrijzen is.

Hebreeën 1:3 Christus is de afstraling van Gods heerlijkheid.
Hoe oordeelt God over jou? Vanuit welk gezichtspunt bekijkt God jou? Wat is Zijn mening over jou? Deze Bijbeltekst geeft daar een ondubbelzinnig antwoord op.

Velen kijken naar Jezus en God als naar zo’n spelletje ‘good cop, bad cop’, dat agenten bij een verhoor van verdachten wel eens opvoeren. De één is de rotzak, die als een razende tekeer gaat, terwijl de ander je heel aardig en vriendelijk manipuleert. Zowel God als Jezus is geen ven beiden.

Jezus Christus is ook niet de liefdevolle, achter wie je schuilt voor een razend tierende God. Christus is de afstraling van Gods heerlijkheid. Misschien denk je: ‘Nou en, Hij straalt dus net zo als Zijn Vader. Wat heb ik daaraan?’ Daarvoor gaan we kijken achter die woorden zelf.

Het Griekse woord ‘doxa’, dat hier met ‘heerlijkheid’ is vertaald heeft een heel duidelijke eerste betekenis in: ‘mening, oordeel, gezichtspunt of inschatting’. Dat betekent dus dat Christus de afstraling is van Gods mening of oordeel over jou.

Wil je de zon leren kennen, dan kom je bij de afstraling van de zon, oftewel de zonnestralen, terecht. Wil je op precies dezelfde manier weten wat Gods mening over jou is, dan kom je bij Christus Jezus terecht.

Heb je ontdekt hoe Christus met de zondaren, hoeren en tollenaars omging in de Evangeliën. Zie je Hem samen eten met hen tot afgrijzen van de geestelijke leiders van die tijd. Hij wees ze niet af. Hij veroordeelde ze niet. Hij zocht telkens weer een relatie met hen. Dat is nou de afstraling van Gods mening over jou!

Lees je dus over Gods heerlijkheid, denk dan in het vervolg aan Gods mening van liefde, genegenheid en betrokkenheid over jou. Weet dat Hij je helemaal te gek vindt! Hij mag jou zo graag! Dat heeft Christus helder en duidelijk gemaakt.

Zet dus die wettische bril over jezelf af en dompel je onder in Gods mening van onvoorwaardelijke liefde en overvloeiende genade over jou. Gods liefde voor jou is onuitputtelijk! Geen enkele misser, geen enkele stommiteit, geen enkele zonde kan Gods overstromende vloed van liefde keren.

God vind jou te gek! Dat is nou Zijn mening over jou! Van die overvloeiende liefde en genade mogen we met volle teugen genieten!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende