U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Bijbelquiz 2010

Hebben jullie ook die Bijbelquiz van de gefuseerde EO/NCRV gevolgd? Spannend hè?

Hebben we toch nog niet gewonnen als ‘Het Westen’. Dat nog wel ondanks onze ‘Biblebelt’. Ach ja, je kan niet alles hebben.

Ik vind het ook elk jaar weer boeiend om mijn eigen score bij te houden. Ik volg nog gewoon zo’n antieke methode van simpel pen en papier. Bij de tweede ronde ging het voor mij helemaal mis omdat ik hele vraagstellingen niet meer oppikte. Ik was namelijk zelf driftig aan het schrijven geraakt.

Wat was er namelijk aan de hand? De presentatoren Jacobine Geel en onze eigen Bert van Leeuwen kregen een onderonsje over de gelijkenis van de parel van grote waarde.

De les die we er dan, volgens Jacobine, uit konden halen was dat we ons echt tot het uiterste zullen moeten inzetten als we voor Jezus kiezen.

Nou had die beste Jacobine het al behoorlijk lastig gehad toen de verslavingsgoeroe Keith Bakker verklaarde dat hij zich niet zo sportief hoefde in te spannen omdat hij toch al perfect was.

Dat paste blijkbaar niet zo in het christenplaatje vol ontbering en inspanning.

Toen Bert een keertje aangaf dat er toch ook gelovigen zijn die leven alsof je zelf nu niets meer hoeft te doen, wist Jacobine dan ook direct Keith weer te vinden als degene die daadwerkelijk niets deed, volgens haar.
Eigenlijk is het toch grandioos om te zien dat dit niets doen van Keith zo inspirerend is dat drugverslaafden bij hem afkicken! Vind je ook niet?

Niets doen is slecht. Wil je christen worden dan moet je je tot het uiterste helemaal wegcijferen en je helemaal inzetten. Gaan met die banaan! De les van de parel van grote waarde. Is dat zo?

Mattheus 13: 45-46 Het Koninkrijk van de hemelen lijkt op een koopman, die mooie parels zocht. Toen hij een kostbare parel gevonden had, ging hij heen en verkocht alles wat hij had, en kocht die.
Click hier voor een apart artikel over deze gelijkenis
Hier een tweede link over deze gelijkenis

De vorming van die parel vond plaats in de diepe duisternis op de bodem van de oceaan.
De zogenaamde les was dat we ons zouden moeten inspannen om Christus te verwerven. Dan is dus blijkbaar een product dat in de diepste duisternis gevormd wordt een plaatje van Christus of van het evangelie. Ergens voelen we hier de schoen al wringen: Christus gevormd tussen alle aaseters in de dichtste duisternis?

Draaien we het plaatje om en zien we in plaats van Christus nu onszelf, dan wordt het ineens een heel stuk geloofwaardiger. Ja, onze origine is in de diepste duisternis. Ja, wij zaten daar behaaglijk tussen al die aaseters, die de begeerten van het vlees volgden. Hé, hier is ineens geen frictie meer!
Het ontstaan van die parel zou, als we het op Christus of het evangelie toepassen, zelfs godslasterlijk genoemd kunnen worden. De oorzaak namelijk dat er een parel komt, zit hem in zo'n onvolkomenheidje als een zandkorreltje. Je zou kunnen zeggen: zonde. Dat past prima bij ons. Niet bij Christus.

Christus zag jou. Ja, Hij zag ook die zonde bij jou. Ondanks dat ben jij het meest kostbare in Zijn oog. Hij mag jou zo ontiegelijk graag! Er is in de Bijbel slechts één Persoon die vrijkoopt. Dat zijn wij echt niet.
Christus heeft mij vrijgekocht. Hij neemt mij en jou, en jou, en jou in Zijn hand en zegt:

Weet je dat de Vader je kent?
Weet je dat je van waarde bent?

Weet je dat jij een parel bent?
Een parel in Mijn hand,
Een parel in Mijn hand.


Wow, wat een heerlijke boodschap van genade! Bedankt Jacobine en Bert dat jullie me even van mijn à propos hebben gebracht met jullie onderonsje. Het missen van de volgende vragen daardoor was dat alleszins waard.

Dit is toch heerlijke genade om van te genieten? Je hoeft er nog niks voor te doen ook!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende