U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Heeft U Een Prijs Voor Mij?

Zou jij wel eens een prijs in de wacht willen slepen? In de negentiger jaren kreeg ik zowaar een aantal awards in Amerika voor mijn radiowerk. Ik deed er vrij nonchalant over, maar ze hebben inmiddels wel een ereplaatsje in mijn boekenkast.

Momenteel timmert een soort van papa van het Nederlands cabaret aan de weg met de vraag of iemand nog een prijsje voor hem heeft. Hij is ook nog altijd zeer actief met levensreddende operaties tegen dreigend gevaar, zoals blijkt uit de volgende video.

Ja, en dan zit die beste man momenteel zomaar futloos een beetje voor zich uit te staren in de hoop op dat telefoontje dat hij een prijs gewonnen heeft. Daarom heeft onze papa cabaret zijn stoute schoentjes aangetrokken en stichtingen, organisaties, instanties en comité’s aangeschreven met het toch wel zeer vriendelijke verzoek een prijs voor hem te overwegen.

Bij hoog en bij laag verzekert hij ons dat het hem totaal niet om het geld te doen is. Hij heeft al veel te veel last van dat geld. Nee, het gaat hem om het kunstwerkje op zich, de oorkonde met een bijpassende receptie.

Een stichting als Opwekking lijkt mij hiervoor de aangewezen instelling. Hoewel zijn indrukwekkende staaltjes van schrijverskunst zo in de opwekkingsbundel zouden passen hebben ze die ereplaats toch nooit gehaald. Hier volgt een prachtig voorbeeld van het typisch Opwekkings-herhaaleffect gecombineerd met een positieve boodschap.

Niemand lijkt te overwegen om deze papa van het Nederlandse cabaret te eren met een beker, oorkonde, award of lintje. Niemand! Dus zit de beste man te hengelen bij prijsgevende organisaties. Tja, organisaties bestaan uit mensen. Het lange termijngeheugen is met een kaalslag bezig onder dat soort: ‘Wim de Bie? Ja, wie was dat ook al weer?

Ik heb echter gigantisch goed nieuws voor papa cabaret. Er ligt al een prijs gereed en hij wordt binnenkort ook uitgereikt. Dat is echter bij Degene die nooit vergeet.

1 Corinthe 4:5 De Here komt, die ook hetgeen in de duisternis verborgen is, aan het licht zal brengen en de raadslagen van de harten openbaar zal maken. Dan zal aan elk Zijn lof geworden van God.
God komt iedereen Zijn lof toezwaaien. O ja, er zijn er zat onder de gelovigen die er stellig van overtuigd zijn dat als God verschijnt, dat er dan echt niks goeds voor al die cabaretiers bij zal zitten. ‘Dat wordt eeuwige knarsing der tanden’, verklaren ze bijna verheugd. God zegt hier: ‘Ik heb Mijn prijs voor jou al klaarliggen, Wim!’

God is een God van liefde en genade. Als Hij dus verschijnt komt Hij met echte liefde en genade. Bovendien is Hij de Auteur van humor. De gelijkenissen van de Heer in de Evangeliën zijn stuk voor stuk perfecte staaltjes van bijtende satire op de geestelijke leiders van die tijd. Wim is dan misschien papa van het Nederlands cabaret. Christus is Vader van het hele cabaret.

Genade draait de boel om. Onverdiend ontvangen we te gekke prijzen. Ondertussen mogen we nu al heerlijk genieten van Zijn grandioze liefde en genade in ons dagelijks doen en laten.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende