U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

God Reageert Niet, Hij Regeert

‘O, broeders en zusters! Het loopt helemaal mis! Dit had niemand kunnen voorzien! Nu moet God ingrijpen! We moeten hele strijdkrachten van gebed mobiliseren! Waar zijn onze gebedssoldaten? Zij moeten zich in de vuurlinie plaatsen om Gods burchten te bestormen! We moeten het met veel gebedseenheden voor elkaar krijgen om God in beweging te krijgen!’

God reageert niet.

Wij denken dat zaken mislopen in deze wereld. Er loopt niks mis. Niks gebeurt zomaar. God regeert! De soevereine God heeft allang het script geschreven van het drama dat wij ‘leven’ noemen.
Wij kijken naar de wereld en hebben het gevoel dat het aan een zijden draadje bungelt. Voor ons gevoel is het nog helemaal onbeslist hoe dit zal aflopen. Dus schieten we weer in ons angstgebedje: ‘God, grijp in!’

God reageert niet.

Kijk jij er misschien ook zo tegenaan dat de hemelse legermachten zich aan de ene kant van het strijdtoneel hebben geplaatst terwijl de demonen van de hel zich aan de andere kant hebben opgesteld? Beide groepen hopen natuurlijk dat ze zelf winnen. In het gebed strijdt jij er maar voor dat die hemelse legermachten mogen winnen.

God reageert niet.

In het christendom is het een algemene opvatting dat de afloop van het leven van een mens afhangt van de beslissing die de mens zelf maakt. De hele hemelse legermacht houdt zijn adem in: Wat zal hij beslissen? God is heftig aan het duimen voor een goede afloop. Familieleden zijn in doodsangst of hij wel goed terecht zal komen en smeken God.

God reageert niet.

Dit hele denken is eenvoudig godsdienstig humanisme. Het is een belediging voor de soevereiniteit van God. Het zet de mens achter het stuur en God mag de zenuwachtige medepassagier spelen die nog zoveel mogelijk mag proberen te redden wat er te redden valt. In dat plaatje heeft God dan nog net de mogelijkheid om ons soms te bemoedigen en ons soms te bedreigen in de hoop dat de mens daardoor de juiste beslissingen zal nemen.

Nee! God regeert!

Het is echt niet zo dat de hele hemel haar adem inhoudt in zenuwachtige afwachting op hoe het allemaal af zal lopen. Het is niet zo als bij een tot op de toppen van de zenuwen gespannen voetbalwedstrijd Nederland Spanje, waarbij de laatste minuten beslissend zijn en het nog alle kanten op kan. De koppen in het Nieuwsblad van Gods eeuwigheid zijn al geschreven. Je leest daar: ‘GOD WINT!’.

Ja! God regeert!

1 Koningen 22: 19 Hoor het woord van Yahweh. Ik zag Yahweh op zijn troon zitten,
Jesaja 6: 1 Ik zag Yahweh
zitten op een hoge en verheven troon
Daniël 7: 9 Er werden tronen opgesteld, en een Oude van dagen
zette Zich neder;
Openbaring 4: 2 Ik kwam in vervoering van de geest en zie, er stond een troon in de hemel en iemand was op die troon
gezeten.

Nee onze hemelse Vader loopt daar niet te ijsberen omdat Hij erover tobt hoe het allemaal opgelost moet worden. Hij zit omdat alles al in kannen en kruiken is! Tot op het allerlaatste detail heeft Hij het plan van de redding van de wereld al helemaal uitgewerkt en ook uitgevoerd!

God regeert!

Er hoeft niet door God gereageerd te worden op angstgebedjes van ons om de nare omstandigheden te veranderen. Hij had die omstandigheden al in Zijn planning staan ten gunste voor ons. Niets overvalt Hem als een verrassing. Alles is tot in de finesses voorbereid. Het is nergens meer voor nodig dat hij op onvoorbedachte wendingen nu nog zou moeten reageren.
Nee, God reageert niet! Hij regeert!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende