U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Bij God In Een Uitkering Zitten

Ben je wel eens Ontslagen en dat je bij de overheid moest aankloppen? Verhoudingsgewijs heeft de overgrote meerderheid van de Nederlanders dat ooit wel eens meegemaakt. Maar, beroerd is dat hè? Niemand is daar echt gelukkig mee.

Veel uitkeringstrekkers voelen zich bekeken als klaplopers. Er zijn daarom ook genoeg die de schijn van een vaste baan nog een tijd lang volhouden door keurig op de juiste tijd van huis te gaan en weer op tijd te verschijnen voor het avondeten. Zo kan tenminste niemand met de vinger wijzen.

De overheid doet ook alles om uitkeringtrekkers zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen. Kijk, zelfs de overheid is niet blij met je als je je handje ophoudt. Ze willen zo snel mogelijk van je af. ‘Terecht! Lapzwans dat je ook bent!’, is een vrij gangbaar oordeel.

We zijn allemaal afhankelijk van Gods genade. Degene die dat met beide armen omhelst geniet er natuurlijk volop van. Maar ook degene die er totaal geen rekening mee wenst te houden. Ook hij of zij is totaal afhankelijk van Gods genade.

Wanneer onze werken door het vuur van de beproeving gaan blijft alleen over wat Christus in ons bewerkt heeft.
1 Corinthe 3: 12-15 Is er iemand, die op dit fundament bouwt met goud, zilver, kostbaar gesteente, hout, hooi, of stro, ieders werk zal aan het licht komen. Want de dag zal het doen blijken, omdat hij met vuur verschijnt, en hoedanig ieders werk is, dat zal het vuur uitmaken. Indien het werk, dat hij erop gebouwd heeft, standhoudt, zal hij loon ontvangen, maar indien iemands werk verbrandt, zal hij schade lijden, doch hij zelf zal gered worden, maar als door vuur heen.

We zijn allemaal afhankelijk van genade die Christus in ons werkt. Veel gelovigen kijken tegen het uitsluitend leven uit genade aan alsof je bij God in de uitkering gaat zitten. Men verwacht dan ook, net als bij het vooroordeel bij uitkeringsgerechtigden, dat er niks uit de handen komt van dergelijke genadewandelaars, maar dat ze wel datzelfde handje ophouden.

God is voor deze critici een soort overheid, die voor de uitkering zorgt. Ze denken dat God net als de overheid niet blij is met dergelijke lapzwansen. God zet dus, net als de overheid, van alles in het werk om dit werkschuw tuig weer aan de slag te krijgen. Vandaar al die opdrachten en aansporingen zoals zij, waar in werkelijkheid beloften staan, dat in de Bijbel lezen.

Zelf gaan deze critici van de genadewandel elke ochtend met hun lunchpakketje de deur uit om driftig aan het bouwen te gaan met hout, hooi of stro. Ondertussen kijken ze soms even met een schuine blik naar die lapzwansen, waar genade zomaar goud, zilver en edelstenen laat schitteren.

Bij de loonbetaling komt het erop aan. Tot grote schrik van de critici heeft God niet door dat zijzelf geen uitkeringtrekkers waren. God doet alsof ze allemaal met hun handje op hebben gezeten en kijk nou eens! Ondanks dat die lapzwansen van genadewandelaars zich totaal niet hebben ingespannen liep die uitkering bij hen hoger op dan bij hen, de harde werkers.

Er komt een doop met vuur. Vrijwel de hele christenheid smeekt erom zonder te beseffen waar ze nou eigenlijk zo om smeken. Hier komt het en het verbrand al het werk van de noeste arbeiders. Uitsluitend datgene wat Christus zelf bewerkt heeft in iemand houdt stand.

Nee, God is geen uitkeringsinstantie. God heeft jou zo volkomen één gemaakt met Zijn geliefde Zoon, dat Christus identiteit jouw identiteit is. Vandaar dat het ook vanzelfsprekend is dat Hij in jou werkt. Waarom zouden we dat blijven minachten dor te verwachten dat God met minder (onze inspanningen) ook wel tevreden zou zijn.

Geniet van het hele werk van Christus!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende