U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Wie Is De Schreef?

Tegenwoordig met al die perfecte virtuele online games zal er wel niemand meer voor te porren zijn om nog eens lekker een avondje te gaan schreefje schieten. Je zou eigenlijk bij de hedendaagse zogenaamde opwaardering van de Nederlandse cultuur enige kennis ontrent dit spel mogen verwachten. Maar nee! Nee, nee! Zo ver vloeit Neêrlandsch bloed nou ook weer niet door de˛‗a-d’ren.

Men trok een streep op de grond en wierp vervolgens geldstukjes of gewoon metalen schijfjes in de richting van de streep. Die streep was de schreef. Het spel was dus niet dat er met één of andere schreef gegooid werd. Er werd naar de schreef gegooid.

De winnaar was degene die zijn muntje exact pal op die schreef gemikt kreeg. Het is duidelijk: Je moest niet over de schreef gaan. De maat! Dat is nou precies wat de schreef is. Je kan tot die streep gaan, maar niet verder. Het geeft de maat weer.

Bij het spel moest je precies op de schreef terechtkomen en voor de doorgewinterde spelers had men een klein cirkeltje getrokken op de schreef.

De enige echte winnaar was degene die precies op dat cirkeltje uitkwam met zijn muntje. Het maakte niet uit of men voor, achter of naast de schreef terecht kwam. Alleen exact op de cirkel van de schreef. Dan was je winnaar!

De maat die veel gelovigen aanmeten is negen van de tien keer de ethiek. Dit kan wel, dat kan niet. Met alle regeltjes en voorschriften denkt de godsdienst de schreef te pakken te hebben. In de christelijke politiek zien we bij het huidige kabinet een perfect staaltje van tegenstrijdige ‘christelijke’ ethiek.

De Staatkundig Gereformeerden lijken vrijwel als één man achter dit kabinet te staan. Voor hen is dat hun duidelijk christelijk standpunt. De meer evangelische gelovigen in de Christen Unie kiezen een standpunt tegen dit kabinet. Voor hen is dat hun duidelijk christelijk standpunt.

Gespleten christelijke ethiek. In de eeuwig onduidelijke middenpartij, het CDA, hoort de ethiek zelfs blijkbaar in beginsel gespleten te zijn. De ene keer fifty fifty, dan andere keer 32 om 68 procent. Maar elkaar de maat meten is er niet minder om. Over de schreef gaan zit er niet bij.

Bijbels gezien is er slechts één schreef! Er is uitsluitend maar één maat. Dat is Christus Jezus zelf.

In Corinthe namen de gelovigen elkaar ook de maat. De één was trots op hetgeen Hij zo goed voor de Heer deed. De ander verachte dat en wees op zijn eigen arbeid voor de Heer.

2 Corinthe 10: 12-17 Zij meten zich af naar en vergelijken zich met zichzelf, zonder het zelf te begrijpen. Wij zullen echter in ons roemen de perken niet te buiten gaan, maar binnen de perken van de regel, die God ons als beperking gesteld heeft, ook jullie bereiken…….. wie roemt, zal roemen in de Here;

Eén schreef, Christus Jezus! We mogen best trots zijn! Natuurlijk! Niks mis mee. We hebben zelfs reden om trots te zijn. Dat is echter een trots die helemaal gaat richting de Heer alleen. Als je dan trots wilt zijn, wees dan trots in de Heer. Daar loopt dit hele gedeelte van zich afmeten naar elkaar en elkaar vergelijken op uit.

Alle inspanningen om zelf iets voor de Heer te doen of zelfs maar te kunnen doen eindigt met één duidelijke uitspraak van Paulus.
Romeinen 3:23 Allen komen tekort aan de heerlijkheid van God,

Het muntje van wie zich nauwelijks inspant ligt een heel eind van de schreef. Het muntje van wie zich enorm inspant voor de Heer ligt vrijwel tegen de schreef aan. Beiden hebben verloren. Het muntje dat heel rustig in het cirkeltje van de schreef ligt, die is van de winnaar.

Geen inspanning om aan de maat te voldoen voor de Heer. Gewoon rusten in die ene Schreef. Rusten in dat heerlijke geborgen plekje in Christus Jezus!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende