U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

De Digitale Treinwijzer

Als Machtelt en ik onze woensdagse wandeldag vieren ben ik altijd goed voorbereid. Volgens Machtelt is het een typische aspergertick van mij dat ik voor alles hele pakken computeruitdraaien in mijn borstzak meedraag. Elke trein, bus en metro voor de heen en terugweg is van tevoren uitgezocht en eventuele alternatieve mogelijkheden heb ik op andere formulieren ook nog achter de hand.

De wandeling op zich mag dan ergens tussen de 15 en de 25 km zijn, elke stap is van tevoren op papier helemaal uitgewerkt. Voor mij staat een km zonder duidelijke aanwijzing gelijk aan een mogelijke Bermuda Driehoek. Je kan zomaar in het hopeloze niks weggezogen worden.

De heenweg gaat eigenlijk altijd precies volgens schema en ook de wandeling levert, op een heel enkele uitzondering na, nooit problemen op. Om de één of andere duistere reden wil het vrijwel altijd op de terugweg misgaan.

Er is niks mis met de geplande terugrit. Alles staat prima op uitgedraaide NS.nl treinwijzer aangegeven. De treinen, bussen en metro’s rijden ook prima in overeenstemming met de mij gegeven aanwijzingen. Er klinken echter onverwachte mededelingen door de speakers op het station.

Op een tussenstation stappen we uit de trein en ik weet dankzij mijn treinwijzer op welk perron onze trein staat te wachten en wanneer die naar Gouda vertrekt. Daar klinkt opeens de zwoele stem van een computergestuurde aankondigster: ‘Dames en heren. Goedenavond! De vertraagde stoptrein richting Gouda staat nog steeds klaar op perron 8. Ladies and …….’.

Daar moeten we zijn’, zegt Machtelt. Ik kijk op mijn papieren en dit valt helemaal buiten mijn geplande schema. Verdwaasd volg ik Machtelt en we proppen ons in de bomvolle stoptrein naar Gouda, die daar nog staat met al een half uur vertraging.

Het eerstkomende kwartier zit er nog geen enkele beweging in dat ding. Op spoor 5 zie ik de vrijwel lege intercity, die we volgens mijn reiswijzer hadden moeten hebben, richting Gouda vertrekken.

Na zekere tijd vertrekt ons uitpuilende stoptreintje. Telkens remt het af en soms stopt het zelfs om de volgens schema rijdende treinen te laten passeren. Gefrustreerd en totaal verward, omdat alles ander verloopt dan gepland, bereik ik Gouda. Die verwarring is inderdaad kenmerkend asperger.

Misschien klinkt het voor jullie idioot, maar het leven uit genade is in mijn beleving gelijk aan zo’n reis volgens de reiswijzer. Je kan het rustig aan de reiswijzer overlaten. Het is namelijk allemaal prima gepland en zo wordt het ook voor je uitgevoerd. Jij maakt wel die reis, maar eigenlijk heb je alles te danken aan een ander.

Mensen die met een auto rijden hebben daarvoor een GPS of TomTom. De vriendelijke computerstem geeft je aan welke bochten je kan verwachten en welke je daadwerkelijk moet inslaan. Je bent niet meer overgegeven aan je eigen wijsheid die je in een onmogelijk straatje doet vastlopen.

Bij ons duikt onze eigen wijsheid plotseling boven de grond in zo’n overstapstation als er zich ook nog een onverwachte mogelijkheid aandient. Ontspannen hadden we gewoon naar de plek kunnen lopen die de reiswijzer aangaf. Maar wijzelf willen ons er ook graag mee bemoeien.

Ontspannen leven uit genade. De meeste christenen vinden dat niet praktisch. Ze ervaren pas iets als praktisch als ze er zelf voor zweten en het dan met moeite ook nog halen, zoals wij ook uiteindelijk Gouda wel haalden. Maar het is niet de rijke praktijk die God voor ons heeft.

Alles is in kannen en kruiken! We mogen genieten van Zijn volbracht werk! Geniet van Zijn genade in en door ons heen!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende