U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

De Oogappel

Enkele decennia terug hadden Machtelt en ik jongerenkring bij ons aan huis. Ik zat net aan een liedje te denken die we toen met de jongeren zongen. Een liedje dat helemaal verkeerd kan worden opgevat, maar die toch inhoudelijk ijzersterk is.

Er zijn soms van die dagen
dat je niets doet dan klagen.
Alles lijkt dan even slecht,
komt het omdat jij niet echt
doet wat de Bijbel zegt.

De Bijbel tekent de weg van genade. De Bijbel tekent dat God er altijd is en altijd werkt. Daar rekening mee houden is doen wat de Bijbel zegt. Maar je zult wel begrijpen wat er verkeerd opgevat kan worden.

Er zijn soms van die dagen dat Vader helemaal nergens te vinden lijkt. Dagen dat we echt het gevoel hebben dat we Hem nu wel eens willen zien, maar dat lukt niet. Dagen dat je het idee hebt dat God zich uit jouw omstandigheden heeft teruggetrokken zonder het jou te melden.

Het geweldig goede nieuws is dat dit soort gevoelens ook echt niks anders zijn dan…….. ja, dan gevoelens! Als we het gevoel hebben dat God onze noden niet ziet, dan kan ik je garanderen vanuit de Bijbel: De werkelijkheid is radicaal het tegenovergestelde!

Onze liefhebbende Vader richt Zijn blik nooit en te nimmer van ons af! Nee, zelfs niet eventjes!
Psalm 139: 3 U onderzoekt mijn gaan en mijn liggen, met al mijn wegen bent U vertrouwd.

Kijk nou eens naar het plaatje dat ik hiernaast geplaatst heb. (Als je het niet goed kan onderscheiden click je even op het plaatje en dan krijg je een uitvergroting te zien.) Dat kind ziet alleen maar één ding: zichzelf! Hij zit zo dicht op het oog dat hij zelfs het oog niet meer kan zien. Het enige wat hij nog kan zien is zijn eigen reflectie in de pupil van het oog.

Vader onderzoekt alles van jou voortdurend. Hij ziet jou!
Zacharia 2: 8 Wie jou aanraakt, raakt Zijn [Yahweh] oogappel aan:
Dit wordt van het volk Israël gezegd. We kunnen het rustig ook op ons toepassen omdat wij nog dichter aan het hart van Vader gebracht zijn.

Wie jou aanraakt, raakt Vaders oogappel aan, oftewel de pupil van het oog van Vader.

Vader ziet jou dus niet alleen maar. Jij bent het brandpunt, het centrum van Zijn aandacht! Dat is wat de psalmschrijver bedoelt als hij schrijft dat Vader al jouw gaan en jouw liggen onderzoekt.

Dat onderzoek van Vader gaat veel verder dan simpel kijken. Je hele doen en laten wordt door de korenwan gezift. Dat is de letterlijke betekenis van dit Hebreeuwse werkwoord voor ‘onderzoeken’.

Zoals vroeger een oogster het tarwe omhoog gooide om de wind de kans te geven het kaf van het koren te scheiden, zo is Vader voortdurend in jouw leven bezig.

Wij bakken er misschien niks van, maar Vader is voortdurend bezig in ons leven opdat het perfecte koren [Christus] in ons leven zichtbaar wordt.

Er zijn soms van die dagen dat je niets doet dan klagen. De wind van tegenslag, pijn en moeite waait door je leven. Ja, Vader ziet je wel degelijk. Meer dan dat. Hij onderzoekt je gaan en je liggen. Midden in die moeite en pijn is Hij er.

Vader is niet ver weg, integendeel! Hij is dichterbij dan we ooit hadden gedacht, laat staan gevoeld. Kijk nog eens naar dat plaatje hiernaast en relax! Het is goed! Gegarandeerd!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende