U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Een Praktisch Woord

Romeinen 4:16 Alles is uit geloof, opdat het zou zijn naar genade,
Je hoort telkens maar weer dat er nu wel eens een praktisch woord doorgegeven moet worden. Wat heb je eraan om de heerlijkheden van God en Christus Jezus voor te stellen? Daarmee weten we toch zeker nog niet hoe we ons als christenen horen te gedragen?

Geef je weer eens door wat genade wil uitwerken in je eigen persoonlijk leven, dan krijg je toch telkens te horen dat we daarmee nog niet weten wat wel en niet kan of moet. We moeten toch duidelijke praktische aanwijzingen krijgen?

Zelf vind ik het altijd het allerbelangrijkste dat we zien wie God is en wat Hij werkt en dat dit altijd onverdiend, dus door genade, zomaar ontvangen wordt. In de Bijbel wordt dan wel getekend wat dit uitwerkt in ons praktisch leven.

Als we echter bij de uitwerking beginnen, dan zouden we dat nou juist praktisch nooit bereiken omdat het genade is en niet ons eigen werk.

Stel echter dat je aan iemand vraagt hoe je vanavond het nieuws op de TV kan bekijken en hij komt met de volgende exacte uitleg:

Het Elektronenkanon In De TV
Het elektronen kanon vuurt elektronen op de beeldbuis die een fosfor laagje heeft dat oplicht op de plaats waar de elektronen het beeld raken. Daardoor ontstaat een puntje dat lichter of donkerder is. Doordat de elektronen er harder of zachter tegen aan te knallen.
Als je heel dichtbij je tv gaat zitten zie je dat het beeld bestaat uit pixels. Dat is elke plaatsje waar een elektroon op de beeldbuis knalt.

De Elektromagneet
Nu hebben we een puntje wat we grijs en wit kunnen maken, maar wat kan je daar mee? Niks ! Het moet nog bewegen. Dat doen we met een magneet. Als je een magneet naast elektronen houd gaan die naar de magneet . Zo kan je dus het puntje sturen.
Maar je kan niet de hele tijd met een magneet achterin de tv gaan zitten. Daar voor heb je een elektromagneet. Die kan gestuurd de hele tijd magnetisch en niet magnetisch worden. Maar dan heb je een bewegend puntje!

Maar je kan dat puntje de hele tijd uit het beeld laten verdwijnen en aan de andere kant een nieuw puntje op het beeld te laten komen en dat zo snel dat je een lijntje krijgt.

Scherm Zwart Wit en Kleur
Voor een zwart wit beeld moet je eerst dat lijntje maken en dan heel snel dat lijntje een stukje naar onder verschuiven tot dat je onderaan bent. Dat gebeurt zo snel dat je niet ziet dat er iets verdwijnt. Zo krijg je een wit beeld.
Door op sommige plaatsen de elektronen minder hard tegen de beeldbuis te knallen kan je een zwart-wit beeld maken.

Maar nu kleur. Voor kleuren zijn er drie elektronenkanonnen in één gemaakt. Elk elektronenkanon staat voor een kleur. Rood groen of blauw. Daarmee kan je alle kleuren die er zijn maken. Daarom is elke pixel opgedeeld in drie stukjes waar rood blauw of groen op kan komen. Door de ene kleur harder dan de ander op te laten lichten kan je ze mengen.
Maar de elektronen straal is veel te groot om op die ene pixel te komen! Daarom hebben we een schaduw masker bedacht. de gaatjes laten de stralen verkleinen en op de pixels komen. Je ziet het goed op de achter grond.

Tja! Ik ben er zeker van dat je halverwege dit betoog degene die jouw antwoord geeft allang onderbroken zult hebben om duidelijk te maken dat je helemaal geen behoefte hebt om te weten wat er zich allemaal afspeelt om die TV aan de praat te krijgen. Je hoeft alleen maar te weten hoe je naar het nieuws kan kijken.

‘O, gewoon de powerknop indrukken!’.

Eigenlijk is het helemaal niet nodig om te weten wat er zich allemaal afspeelt om het christenleven te leiden. Je hoeft alleen maar te weten hoe je Christus openbaart in je leven.

‘O, gewoon uit genade!’.
We hebben zo'n rijkdom in Christus ontvangen! Het leven echt praktisch genieten, dat betekent dat je Christus zelf Zijn werk in je laat doen. Wat een genot!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende