U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

De Genadeloze Christelijke Competitie

Machtelt en ik trainen regelmatig ‘Nordic Walking’ in sportvelden bij ons in de buurt. Ze hebben daar ook zo’n sporthal met allemaal van die loopbanden naast elkaar. Dat is voor mensen die graag veel wandelen, lopen of rennen zonder ergens te komen.

1 Timotheus 4:8 De oefening van het lichaam is van weinig nut,
Dat is een tijdlang een favoriete tekst geweest tot ik in de loop der jaren ontdekte dat een beetje lichamelijke oefening best wel gezond kan zijn. Wat echter puur ongezond is, is als je de topsport induikt.

Een uurtje op die loopbanden lopen of rennen kan gezond zijn. Dagelijks uren daarop tot het uiterste gaan is een aanslag op je leven. Zo’n ongezonde suïcidale neiging die ze topsport noemen heeft veel overeenkomsten met moorddadige godsdienstige ijver. Het lijkt je bevrediging te geven, maar de dood is het uiteindelijk resultaat.

God biedt ons het leven in Christus aan. Dat geeft inderdaad niet diezelfde adrenalinestoot. Daarvoor moet je toch echt uiterste prestaties leveren op die loopband. Inderdaad, dat leven in Christus heeft niets uitstaande met die hyperventilerende godsdienstijver, die een korte kick van bevrediging geeft.

Het leven in Christus geeft de rust en vrede, die eerder te vergelijken valt met de heerlijke geur van de natuur tijdens een rustige wandeling. Elke woensdag genieten Machtelt en ik een daglang van een prachtige wandeling door onze Nederlandse natuur.

In ons geestelijk leven eist God niet van ons om wereldkampioen 10 km hardlopen te worden. Hij vraagt je om heerlijk van Hem te genieten. Je mag namelijk weten dat alles wat God wil bereiken in jouw leven voortvloeit uit dat heerlijke genot van jouw relatie met Hem.

God is niet bezig om de geestelijk beste voetballer te classificeren voor Zijn eigen supersterren. Hij zoekt geen geestelijke Rijkaards. God vinkt niet af wat wij in onze godsdienstige competitiedrang al gepresteerd hebben. ‘Hoeveel mensen heb jij al tot de Heer geleid?’ ‘O gelukkig, ik heb er toch een aantal meer op mijn lijstje staan!’ Daar is God totaal niet in geïnteresseerd!

Weet je niet dat Christus juist gekomen was om ons te bevrijden?
Efeze 1:7 In Hem [Christus] hebben wij de verlossing.
Colosse 1:14 In wie
[Christus] wij de verlossing hebben,
Hij heeft ons bevrijd van de zonde, maar ook van die godsdienstige competitiestrijd, die kortweg ‘wetticisme’ heet.

Toen Christus die bevrijding in Zijn dagen op aarde proclameerde was met name de godsdienstige elite in zijn wiek geschoten. Deze bevrijding zou het eind betekenen van al die vrome kampioenschappen. Dat nooit!

Praktisch lijkt deze godsdienstige elite het in de wereld te hebben gewonnen. Het sjezen op de loopbanden wordt verkocht als ‘Het Christelijk Leven’. Hun sporthal staat bomvol met apparatuur dat dit leven tot zijn ultieme top kan voeren. Eerst wordt nog even een ‘gaventest’ gedaan om te ontdekken welk apparaat het best op jou aansluit om er daarna ook voluit tegenaan te gaan.

Nee, in Zijn dagen op aarde bracht Jezus het er niet best af tussen deze religieuze kampioenen. Wat wil je ook als je met hoeren en daklozen optrekt? Je moet je onderscheiden en ervoor gaan! Dat creëert echte kampioenen!

Het leven van Christus in ons stroomt als een rustig, kabbelend beekje door onze oevers tot verfrissing voor iedereen die het tegenkomt. Het is geen flitsende vloed vol activiteit. Zo leidt de Heer ons niet. Als Herder was Hij er al echt voor in om de Zijnen te doen neerliggen in grazige weiden. Zou Hij het nu als ons Leven wilder doen?

Stap maar van die loopband af en zie op Hem. Hij zorgt wel voor het leven in jou.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende