U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Stekeblind Voor De Werkelijkheid

Colosse 2: 16-17 Laat dan niemand je blijven oordelen wat eten en drinken betreft of het stuk van een feestdag, nieuwe maan of sabbat, dingen, die alleen maar een schaduw zijn van hetgeen komen moest, terwijl de werkelijkheid Christus is.
De werkelijkheid is Christus! We bezitten alles in Hem! Hij is ons Leven! Hij bestuurt dus ook ons leven! Hij is de werkelijkheid!

Wie in de christenheid, wie in de evangelische wereld heeft daar nu oog voor? Men weet precies te vertellen wat een gelovige hoort te eten en juist niet hoort te eten. Men oordeelt je op wat je drinkt of juist niet drinkt. Men kijkt hoe je met de zondag en de christelijke feestdagen omgaat of juist niet omgaat. Wil men een praktische boodschap dan bedoelt men deze zaken. Een schaduw! Niet de werkelijkheid! Daar is men blind voor. Stekeblind!

Plaatje
Een leuk plaatje voor deze blindheid zie je terug in de video over de geldboom.

Voor de Nederlandse vertaling click hier
Wat is nou de Bijbelse oorzaak van geestelijke blindheid? Wetticisme! Er is echt niets dat zo effectief het heldere zicht op de Goddelijke Minnaar volkomen vernietigt als wetticisme! Het grote geniep zit hem daarin dat een wettische houding de gelovige niet in één klap volslagen blind maakt. Het gaat stapsgewijs.

Staar als voorbeeld
Mijn moeder had nog op hoge ouderdom een staaroperatie laten ondergaan. Van de één op de andere dag kon ze alles weer helder zien. Vlak daarvoor kon ze bijna helemaal niets meer zien. Dat was voor de doktoren dan ook het sein dat ze geopereerd kon worden.

Ze was echter niet in één klap zo blind geworden. Het was in de loop der jaren steeds erger geworden. Staar is een duidelijk voorbeeld van hoe wetticisme in het leven van een gelovige werkt.

Veel gelovigen beginnen hun leven met de Heer met een onbeperkt zicht op de heerlijkheid van Christus Jezus. Niets belemmert hen in hun uitzicht. Voor hen is Christus met al zijn liefde en genade ook echt de werkelijkheid.

Net als de staar begint het wettisch denken langzaam zijn weg te vinden in hun denken. Het zicht op de Heer wordt heel langzamerhand stukje bij beetje minder. Daar komen de regels en voorschriften voor in de plaats.
De betekenis van het leven van Christus in hen lijkt langzaamaan af te nemen. Dat lijkt niet zo werkelijk meer.

Van tijd tot tijd denken ze vertederd terug aan de tijd dat het zicht op Christus zo vanzelfsprekend leek. De liefde van Christus die hen toen drong lijkt er wel niet meer te zijn en dus zetten ze zelf hun beste beentje voor. Je kan toch niet zomaar wegblijven van de zondagse samenkomst? Je hebt toch wel de taak om de mensen te vertellen van het evangelie? Zo komt de opdracht in de plaats van Christus zelf.

Mensen met staar doen nogal eens alsof ze alles nog behoorlijk goed zien. Ze weten waar wat is, dus houden ze de schijn goed hoog. Schone schijn is nou precies één van de typische kenmerken van een wettisch denken.
Hoe blinder men is hoe luider men roept zelf het goede zicht te hebben.

Mattheus 15: 14

Christus zelf wees de geestelijke leiders van Zijn tijd aan als deze geestelijke blinden.

Wanneer de staar op het ergst is, dan is het operabel.
Wanneer de gelovige zelf tot de conclusie komt stekeblind te zijn, dan is vaak het moment aangebroken.
Al die godsdienstige prestaties kunnen worden losgelaten.
Er is weer het volle zicht op de rijkdom in Christus.
Volop tijd voor genot!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende