U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Satire & Zondagsrust

We hebben al eens eerder aandacht besteed aan de preekbeurten van de vrijzinnige D66er Boris van der Ham. Dit keer leest onze dominee een gedeelte uit het werk van Erasmus:

Lof Der Zotheid’.

Het grappige van zijn uitgangspunt in deze leerrede ‘Niet Mee Eens? Banbliksem!’ is dat het nog altijd het adagium lijkt van het overgrote deel van de godsdienst. Er verandert ook nooit iets, hè?

Satire is altijd een groot struikelblok geweest voor de strenge godsdienst. Het is niet zozeer dat God in Zijn eer wordt aangetast als wel dat de standpunten, die voor de godsdienst heilig zijn, over de hekel worden gehaald.

Met die godsdienstige standpunten tast men de godsdienstige mens zelf aan. Oei, die voelt niet graag dat er aan hem gewrikt wordt. De godsdienstige mens is nou juist degene die ervan overtuigt is het allemaal zo goed te doen en dat nog wel voor God.

Als anderen zich niet aan hun maatstaven conformeren dan heeft men iets om op neer te zien. Zo is vandaag de dag nog altijd de zondagsheiliging een belangrijk punt om de ander de maat te nemen.

Het is duidelijk dat zondagsheiliging nergens anders op gebaseerd is dan de eigen traditie. Bijbels is er geen enkele onderbouwing mogelijk om deze last op de nek van mensen te leggen. Opvallend is trouwens dat men deze druk op anderen letterlijk een rust noemt. Een verplichte rust is een zwoegende inspanning. Vrijheid is pas echt rust.

Daar waar genade werkt komt pas ware vrijheid en als gevolg daarvan ook echte rust. Op zondag kan je dan gewoon alles doen wat je op een andere dag ook zou doen. Je doet het wellicht niet, gewoon omdat je een andere invulling voor die dag hebt. Dat is echter jouw vrijheid om die dag zo in te richten. Een ander heeft weer de vrijheid om dat anders te doen.

Genade geeft ook de vrijheid om ongecompliceerd naar jezelf te kijken en daarmee ook naar jouw standpunten en inzichten.

Ik weet dat ik in de loop van de jaren veel standpunten heb moeten herzien. Eigenlijk denk ik dat iedereen die groeit dat wel kent. Dat maakt dat je ook losser met je eigen standpunten kan omgaan.

Satire is dan ook een heel leuk middel om elkaar van repliek te dienen. Waar je eigen standpunt aangedikt wordt en ineens niet meer past, kan dat net het zetje zijn om het nog eens opnieuw met een frisse blik te gaan bekijken.

Groei is een teken van leven. Gods overvloeiende genade werkt goddelijke groei uit. Neem jezelf dus niet zo serieus en geniet met volle teugen. Ja, in de eerste plaats natuurlijk van alles wat Gods genade werken wil.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende