U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Een Dubbel Deel Aan Zoenkracht

Kan je je voorstellen dat ik bij iemand zou aankloppen voor huwelijkadvies? Nee, zo zit ik niet echt in elkaar. In mijn fantasie loopt dat echter heel anders. In mijn fantasie past het volgende gesprek helemaal:

“Zeg, komende zaterdag heb ik een hele dag voor mezelf genomen hè. Met mijn vrij reizen kaartje ga ik naar een uithoek van Nederland om daar een eind te wandelen. Nou vraag ik me af hè,….. als ik die avond dan weer thuiskom hè,….. is het dan een goede zaak om Machtelt, mijn vrouw, een kus te geven?”

Je zult me waarschijnlijk niet eens meer gek aankijken omdat je altijd al wist dat ik niet echt spoorde. Dus je komt met een achteloos: ‘Ach ja, natuurlijk. Waarom niet?’

Ja, ja, denk je?’, kom ik dan natuurlijk weer, want nu moet ik ook echt het naadje van de kous weten. ‘Wat kan ik dan het beste doen? Zal ik haar een kusje op de wang geven?

Misschien is het toch beter om haar gewoon een kus op de mond te geven?'
Je kijkt me verdwaasd aan en antwoord: ‘Ik neem aan, op de mond’.

‘Ja, ja’,
sta ik daar een beetje voor me uit te mompelen. ‘Ja maar, wat denk je dan? Is het dan beter dat ik terughoudend ben en mijn lippen maar heel eventjes de hare laat raken of lijkt je zo’n lange, romantische filmkus niet beter?

Op dat moment sta je op uit je stoel, loopt naar me toe, kijkt me diep in de ogen en vraagt: ‘Zeg Hein, is het alles nog okay tussen jou en Machtelt?’

Wie zit er nou te springen om zo’n soort advies? Ik in elk geval niet. Die bewuste zaterdag op de terugrit naar huis zit ik ook echt niet te bidden: ‘O Heer, ik weet wat er nu van me verwacht wordt. Ik ben een hele dag bij haar weggeweest. Heer, ik heb nu echt een dubbel deel aan zoenkracht nodig!’

Zoiets heb ik echt nog nooit gebeden. Het is ook te idioot voor woorden. Machtelt houdt van me. Ik hou van haar. Dat vervult mijn hele doen en laten. Als we dan ook weer bij elkaar zijn is daar die vanzelfsprekende reactie. Ik hoef niets af te wegen. Ik hoef niets op te wekken. Ik hoef niet klaar te staan om de rol van de goede echtgenoot te spelen. We zien elkaar en zijn blij elkaar te zien en dat heeft zijn effect.

Liefde werkt! Onze relatie met de Heer is niet precies hetzelfde. Het is nog veel intenser. Het is nog veel directer. Regels om je liefde voor de Heer aan te tonen zijn een aanfluiting voor de relatie die de Heer met jou heeft.

Het leven dat Christus zelf uitwerkt in jou en mij is een genot. Zijn wil is jouw wil. Je kan daar al je genoegen en voldoening in vinden. De vraag om een dubbel deel van Gods kracht om Zijn wil te kunnen uitvoeren tekent een volslagen onkunde aan dit genot, aan deze voldoening.

Als Machtelt zegt: ‘Kom hier, ik wil je kussen’, dan is dat geen zware opdracht waar ik extra kracht voor nodig heb. Als Christus Zijn leven in jou uitwerkt is dat geen zware opdracht waar je extra kracht voor nodig hebt. Het is het delen in Zijn onvoorwaardelijke liefde. Het is het genot van Zijn overvloeiende genade.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende