U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Ontvrienden

Hèt woord van het jaar 2009 is geworden: Ontvrienden.

Nee, het is niet een gebruikelijk woord dat je in de bus, in het winkelcentrum of op je werk zomaar tegenkomt. Het is vooral populair geworden in de digitale wereld van Hyves en Facebook.

Het is met name de jeugd, waar het gebruik van dit woord echt leeft. Op Hyves of Facebook hebben zij hun digitale vrienden. Dat zijn er niet een handjevol. Het blijft ook niet steken bij tientallen vrienden. Nee, dat kan in de honderden, zelfs wel duizenden, lopen.

Mensen als ik, ouderen, slaan vaak de plank mis om op zo’n vriendenplekje te komen. ‘Ouderen doen hier toch niet aan?’ is nogal eens de reactie. Balen voor ons dus.

Mensen kunnen zoveel vrienden niet aan’, dat is het stevige argument waarmee het ‘ontvrienden’ verdedigd wordt. Dus worden die oud-vrienden gewipt via het woord van 2009: Ontvrienden. Hoe dit in zijn werk gaat vertelt de volgende video.

Een vriend is iemand die vertrouwd met de ander omgaat, bij wie je je vertrouwd voelt.
Hij heeft het goed met jou voor.

Mattheus 11: 19 De Zoon des mensen …. een Vriend van tollenaars en zondaars.
Lukas 7: 34 De Zoon des mensen ….
een Vriend van tollenaars en zondaars!
Lukas 12: 4 Ik
[Jezus] zeg jullie, Mijn vrienden
Johannes 15: 13-14 Niemand heeft grotere liefde, dan dat hij zijn leven inzet voor
Zijn vrienden. Jullie zijn Mijn vrienden
Johannes 15: 15 Jullie heb Ik [Jezus] vrienden genoemd,

Wij zijn vrienden van de Heer. We hoeven daarvoor geen ingewikkeld digitaal handboek door te werken. Hij stelt geen leeftijdsgrenzen. Oud en jong, Hij sluit ze aan Zijn hart. De vraag is absoluut niet of Hij zoveel vrienden wel aankan.

Het heerlijkst is dat je het werkwoord ‘ontvrienden’ tevergeefs in Zijn handboek, de Bijbel, zult zoeken. We kunnen het nooit zo bont maken dat Hij ons uit Zijn bestand wist.

Zijn vriendenkring breidt zich uit en uit en uit. Het begon bij de discipelen. Het strekte zich uit tot de twaalf stammen van Israël. Het breidt zich nu uit in de Gemeente, het Lichaam van Christus. Via Israël zal het zich uitbreiden tot alle volkeren van de aarde.

Nooit zegt Hij en nooit zal Hij zeggen: ‘Zoveel kan ik niet aan’. Hij heeft ze namelijk nu al allemaal op Zijn vriendenlijst geplaatst. Ook die nog moeten komen.

‘Kom vriend, Ik wil Mijn liefde met jou delen’.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende