U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Varken Wel Of Niet Te Zijn, Dat Is De Vraag

Vind je ook niet dat men zo makkelijk oordeelt over het varken? Men doet maar alsof zo’n zwijn zich uit eigen keus rondwentelt in het drek. Een volkomen onderwaardering! Alsof hij al die smerigheid leuk vind! Nee, met een goede omgeving, opvoeding en opleiding kan het varken het nog ver schoppen!

We hadden dus gezamenlijk als gezin besloten een klein baby varkentje te adopteren. Dat zou gelijk een duidelijk bewijs voor de sceptici opleveren dat met de juiste sociale voorzieningen de beste kanten van het karakter van het varken ontwikkeld zouden worden.

Als gezin boden we het varken alle zorg, liefde en bescherming, zoals dat elkeen in ons gezin toekwam. Daarnaast kreeg het natuurlijk ook een stel prima overhemden en broeken om te dragen.

We leerden het de poten te vegen als het ons huis binnenstapte en om keurig aan tafel te zitten wachten totdat we allen ons gebed hadden uitgesproken om daarna met mes en vork aan de maaltijd te kunnen beginnen. Ook leerde het te slapen tussen de beddenlakens.

Eerlijkheidshalve moet ik er bij zeggen dat het varken niet echt enthousiast was over al deze handelingen. Vaak leerde het wel alles aan, maar met zichtbare verdwazing in de ogen. De innerlijke motivatie was er niet, maar hij leek zich erbij neer te leggen.

Na een aantal maanden leek het er duidelijk op dat er wel vooruitgang geboekt was. Wijzelf raakten echt helemaal enthousiast hierover en zelfs enkele buren, die in eerste instantie vrij sceptisch ertegenover stonden, waren zichtbaar onder de indruk van deze vooruitgang.

Voor ons was het wel duidelijk dat het nu slechts nog een kwestie van tijd was en dan konden we onze inspanningen zonder meer een succes noemen. Maar helaas! Juist toen onze verwachtingen op het hoogst gespannen waren maakte ik echt een fatale blunder. Ik liet de deur naar de tuin achter ons huis open staan!

Een frisse bries waaide door onze kamer waar het kleine varkentje lief aan het spelen was. De geuren van pas gemaaid gras begonnen hun spel met het neusje van ons kleine varkentje. Midden in de kamer bleef het, als verstijfd, stilstaan. Het richtte zijn blik op de tuin. Zijn krulstaart ontrolde zich tot een strakke stijve pijl, die even later als vanuit een boog afgeschoten leek!

Als een kogel uit de loop van een geweer schoot ons kleine varkentje door de open deur de tuin in. De HSL-trein was er niets bij. De machinist stond pas met volle kracht op de rem bij het modderigste, drekkigste, smerigste stuk modderpoel van onze tuin. Als een bommetje in het zwembad, zo liet het varken zich in één keer voluit neerkomen in het drek.

Daar lag het op zijn rug te wentelen in het drek, keurig gekleed in overhemd en broek. Een grijns van volslagen geluk liep van oor tot oor. Met de pootjes in de lucht juichte het van vreugde: ‘Thuis, eindelijk thuis!’

Je kan de omgeving, opvoeding en opleiding aanpakken wat je wil. Je kan het aankleden met een keurige broek en overhemd. Je kan het laten eten met mes en vork. Je kan het laten slapen tussen beddenlakens. Varken blijft varken. Godsdienst blijft godsdienst. Vlees blijft vlees.
Romeinen 7: 14 Ik ben vlees, verkocht onder de zonde.

Varken blijft varken. Er is wel een manier dat een varken definitief van zijn varkengedrag af is. Het mes erin. Wanneer het als bacon op je bord ligt gedraagt het zich niet meer als varken. Dat varken is dan namelijk dood.
Romeinen 6: 2 Hoe zullen wij, die aan de zonde gestorven zijn, daarin nog leven?
Romeinen 6:7 Wie gestorven is, is vrij van de zonde.
Romeinen 6: 8 Aangezien wij dan met Christus gestorven zijn, geloven wij, dat wij ook met Hem zullen leven,

Galaten 2: 20 Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef ik, dat is, niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij.

Het mes is erin gegaan.
Jij bent dood. Christus is nu jouw leven.
Godsdienst is dood. Christus is nu jouw leven.
Het oude ik is dood. Christus is nu jouw leven.
Het ik dat niet anders doet dan zondigen is dood. Christus is nu jouw leven.

Overvloeiende genade is het leven van Christus.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende