U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Hondse Godsdienst

Ben je al naar de hondentrainingen geweest met je puppy?
Niemand slaat dat over als hij een goede, gehoorzame hond wil hebben.
Ben je al naar de samenkomst geweest? Heb je al een goede ‘kind van God’ training gehad?

Het is toch vertederend om zo’n klein pluizig gevalletje in je huis te hebben rondhollen, die ze ‘puppie’ noemen. Op een dag kan het echter niet anders dan dat je plotseling even zonder hem het huis uit moet. Op de keukentafel had je net het heerlijk sappige stukje vlees klaar gelegd om mee aan de slag te gaan als je terugkomt.

In jouw afwezigheid begint ‘puppie’ aan zijn ontdekkingsreis door het huis. In enkele sprongen weet hij op de keukentafel te belanden. Met opvallend diepe bewondering staart hij het lapje vlees recht in het gezicht.

Stel je nou eens voor dat jij een hongerig puppie was, dat binnen kauwafstand van zo’n lekker mals stukje vlees stond. Zeg eens eerlijk: Wat zou jij doen? Je zou jezelf er toch helemaal omheen wentelen!

Dat doet jouw puppie dus ook tijdens jouw korte afwezigheid. Als jij even later weer thuiskomt kan dan ook echt de enige plek waar je dit heerlijke stukje vlees terugvindt in de buik van je puppie zijn. Ach, dat lief, klein, pluizig gevalletje!

De eerste keer dat zoiets je overkomt kan je het waarschijnlijk nog wel opbrengen om hier enigszins liefdevol op te reageren. Het wordt wellicht zelfs een aardige anekdote om met je vrienden te delen. Natuurlijk zal je het puppie wel laten merken dat je er niet blij mee bent door de toonhoogte van je stem iets te laten dalen en het uit te roepen: ‘Stoute hond, stoute hond!’

Puppie houdt zijn koppie scheef, volledig verbaasd over jouw vreemde gedrag en denkt:
Wat zijn mensen toch vreemde wezens! Wat is er nou stout aan het eten van een heerlijk mals stukje vlees?’

De volgende keer dat puppie weer een onderdeel van jouw maaltijd naar binnen heeft gewerkt komt dat lief, klein, pluizig gevalletje plotseling niet zo lief, klein, pluizig meer over. Hij krijgt zijn eerste klappen.

Langzaam, maar zonder dat er wezenlijk iets in puppie veranderd, komt de boodschap bij het lieve dier binnen. Een volgende keer dat puppie weer eens alleen achterblijft in een gelijksoortig, verleidelijke situatie staart hij met speeksel in de bek naar de verleiding en denkt:

Ik snap echt niet waarom ik het niet zou eten, maar de vorige keer kreeg ik behoorlijke tikken. Het slaat nergens op maar ik kan misschien toch beter wachten tot het baasje terug is.’

Wow! Echte hondenkennis van goed en kwaad. Er is feitelijk niets veranderd, maar puppie weet wel wat straf en wat beloning oplevert.
Het is de kennis die wij als mensen ook aan de dag leggen als we ons niet aan de verkeersregels houden, maar wel goed opletten of er geen politiecontrole is.

Zo kiest de godsdienstige mens voor die daden waardoor ze verwachten gered te zijn en onthouden ze zich van die daden die straf opleveren. Elke zondag gaan ze weer luisteren om hun hondentraining op te doen. Wezenlijk verandert het hen niet. Ze weten alleen wat een tik en wat een aai over de bol oplevert.

Genade gaat buiten elke hondentraining om. Genade is dat God ons dat nieuwe leven in Christus schenkt. Het is Christus zelf, die ons leven is. Dat leven stroomt over van opstandingkracht.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende