U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Ik Walg Van Godsdienst

Gisteren stond dan even onze eigen Nederlandse extremistische beweging ‘Nederland Pro Deo’ in het zonnetje. Nu laat de Iraanse geestelijke Hojatoleslam zien dat de Islam op dezelfde golflengte zit.

Evangelisch Charismatisch en de extremistische Islam gaan hand in hand in de strijd tegen het morele verval.
Schaarsgeklede vrouwen veroorzaken aardbevingen in Iran’, is hun wijsheid die ze wellicht ook op profetische wijze ontvangen hebben.

In 2003 zijn er 25.000 mensen omgekomen bij zo’n aardbeving. Wat een schuld laat godsdienst op de schouders van haar volgelingen. Schuld die zelfs voor geen grammetje terecht is. Godsdienstige luchtspiegelingen.

Godsdienst kent de moraal een bovenmenselijke kracht toe die in staat is om god, ongeacht hoe hij heet, te manipuleren. De menselijk godsdienstige ijver is de grote drijfveer van godsdienst. Christendom, Islam en al die anderen vroomheden worden in die bovennatuurlijke krachtbron, moraal, verenigd tot één.

Godsdienst ontstond in de hof in Eden toen de mens de leugen geloofde dat ze iets konden doen om als God te worden. Satan deed het eventjes voorkomen alsof God hen niet naar Zijn beeld en in Zijn gelijkenis geschapen had. Nee, we moesten daar zelf wel wat voor doen. Daar gingen we de mist in en werden dus vroom godsdienstig.

Wij mensen presteren, wij doen iets om als God te zijn. Godsdienst pur sang. Het leverde ons inderdaad iets op. Kennis van goed en kwaad. Wij kunnen nu zeggen wat goed en vooral wat kwaad is. Daar leeft godsdienst zich dan ook helemaal in uit.

Een behoorlijk evangelisch volkdeel wijst naar bepaalde landen en drukt er het stempel ‘As Van Het Kwaad’ op. Voor godsdienst genoeg grond voor oorlog. Extremistisch rechtse groeperingen nemen de wapens op ter verkondiging van het blijde nieuws van de godsdienst. Godsdienst heeft namelijk kennis van goed en kwaad.

Godsdienst is aangewakkerd door het eten van de boom van kennis van goed en kwaad. Nu is het natuurlijk vanzelfsprekend dat de volgende religieuze vertoning niet lang op zich laat wachten. Ze konden natuurlijk niet naakt bij God verschijnen, dus zelf flansten ze een vijgenbladerenjurkje in elkaar. Voor ieder één. ‘Voor God verschijn je toch zeker in je keurige pak?!’ Ja, daar hoor je wat voor te doen, vindt de godsdienst.

Godsdienst drijft de mens tot het brengen van offers voor hun God. De twee eerste broers werden al snel tot één teruggebracht omdat godsdienst het geweld ontdekte als wapen in het oordeel over goed en kwaad. Het terrorisme voor de goede zaak was geboren. Godsdienst op zijn toppunt.

Zo zou je de hele Bijbel door kunnen gaan en telkens al die menselijke oplossingen aan elkaar kunnen knopen. Het geweldige is dat Gods antwoord daar ook telkens tegenover staat. We kunnen onze vroomheid zo ver niet opdrijven of God antwoordt telkens met Zijn overvloeiende genade.

De vrome godsdienst was helemaal geperfectioneerd toen de Heer kwam. Daar leek het op uit te lopen. Besef dat het de godsdienst was dat voortdurend Christus in Zijn wandel hier op aarde tegenstond. Het was godsdienst dat Hem naar het kruis dreef.

Hoe kan het dat Godsdienst Hem verjoeg, Hem uitspuugde, Hem niet moest? Hij danste niet naar de godsdienstige pijpen van de religie.

Mattheus 11: 17 Wij hebben voor u op de fluit gespeeld en U hebt niet gedanst;

Binnen de godsdienst van vandaag staat ook de menselijke prestatie voor God centraal. Hoe is jouw toewijding aan de Heer? Ben je Hem dankbaar? Laat je dat blijken? Spreek je over Hem? Wat doe je voor je naaste?

Christus is degene die bevrijdt. Hij heeft ons niet alleen bevrijd van zonde. Hij heeft ons ook bevrijd van godsdienst. Hij zal al Zijn genade dwars door en in jou en mij uitwerken. Zijn antwoord op godsdienst is overvloeiende genade.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende