U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Bezopen Godsdienstige Genade

Genade niet zien als een geschenk. Dat is eigenlijk de meest kenmerkende eigenschap van godsdienst.

Efeze 2: 8 Door genade zijn jullie behouden, door het geloof, en dat niet uit uzelf: het is een gave van God;

Laten we heerlijk rondbazuinen dat genade wel degelijk een gratis cadeau van God is. En wat voor en geschenk! Het is echt geen fopcadeau van Bananasplit. Het is geen goddelijke 1 Aprilgrap.

Het is niet zo dat nu je eenmaal toegehapt hebt God ineens met de geniepige kleine lettertjes aan komt zetten waaruit blijkt dat er nu toch wel degelijk geloofswilskracht van je gevraagd wordt.

Ook is het niet zo dat genade uitsluitend pas werkelijkheid wordt in de verre toekomst. God heeft nu een geweldig rijk leven voor jou en mij kant en klaarliggen.

Het is het opstandingleven van Christus Jezus dat Hij gaat uitwerken in jou en mij in het hier en nu.
Niet een beetje.
Doorlopend is er sprake van overvloeiende rijkdommen van genade.

Godsdienst wordt hier niet blij van.

Welke stok achter de deur hou je bij al die genade nog over om mensen naar de kerk te krijgen? Ze hebben immers alles al en ze mogen daar zo maar vrij van genieten zonder enige verplichting! Voor de wettische godsdienst is dat een horrorplaatje, een gruwel.

Zoveel mensen zijn al uit angst voor wat wel niet komen kan tot geloof gekomen. Voor godsdienst is angst een gelegitimeerd middel. Okay, God komt er daardoor dan misschien slecht vanaf. Hij lijkt dan misschien wel een Almachtige Boeman, maar bedenk wel dat je met die knoet achter de hand wel voorbeeldige modelburgers krijgt, En natuurlijk niet te vergeten: Trouwe kerkgangers.

Eigenlijk is het niet te bevatten als je over al die rijkdommen van Gods genade leest in de Bijbel dat godsdienst je toch al die angst aanjaagt. Wil je al die leringen, waardoor het plaatje van God er feitelijk zo intens beroerd van afkomt, toch enigszins bevatten dan vereist dat op zich al een geweldig krachtige geloofsprestatie.

Die zogenaamde genade van de wettische godsdienst is toch maar een lastige puzzel.

Voor de Nederlandse vertaling click hier

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende