U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

De X-Files

Ik weet niet of je ook zo dol bent op deze serie met Mulder en Scully.

FBI agenten die vreemdsoortige moorden, ontvoeringen en allerlei andere zaken tot een redelijk begrijpelijk eind weten te brengen.

Ik heb gelezen dat deze sterke voorliefde voor Science Fiction, Fantasy en sprookjesachtige verhalen bij vrijwel alle autisten aanwezig is.

Ik moest hier weer aan denken toen ik las dat er een evangelische beweging in Nederland gaande is om het evangelische in de Evangelische Omroep weer terug te krijgen. Mensen die samen bidden voor een organisatie die vroeger een sterk evangelisch geluid liet horen en nu meer de politiek rechtse tegenhanger van de NCRV lijkt.

Beetje bezig met vreemdsoortige zaken is deze beweging wel. Ik zou hen echter meer een Unit van de Ex Files willen noemen. Mensen die iets wat ooit springlevend was graag weer dat oude elan willen teruggeven. Het zijn bestanden waar ze aan werken die ooit inspirerend waren, maar nu doods in een hoek liggen. Gewezen bestanden, ex files.

In de zestiger jaren had ik nog maar nauwelijks de Heer leren kennen of wij zaten ook zo aan het dode paard, de NCRV, te trekken. Dat mocht toch ook wel eens in beweging komen voor het blijde nieuws! Dit bleek destijds al een ex file te zijn. Uiteindelijk ontstond daar ‘DEO’ uit, wat vrij spoedig als godslasterlijk werd opgevat en dus werd omgezet in de ‘EO.

Later vonden we dat in de universiteiten ook niet het heldere geluid van het blijde nieuws weerklonk. Zelfs de Vrije Universiteit, die toch gereformeerde wortels had, liet het afweten. Alle inspanningen om daar verandering in aan te brengen liepen op niets uit. Dat was destijds nog een ex file. Toen kwam de Evangelische Hogeschool.

Nu is het evangelie uit zowel de EO als de EH. Zo zijn er meerdere initiatieven om voor de Heer weer een nieuw helder geluid in deze wereld op te zetten opgegaan in de algemene drab van Joods Christelijke traditie.

Met een doodskist op zijn dak rijdt presentator Herman Wegter spreekwoordelijk de grote evangelische voormannen af. Kleurloos, geluidloos, dood. Ex Files.

Bij het opzetten van telkens weer een nieuw initiatief om structuur en body te geven aan een organisatie die uitsluitend de boodschap van genade en genade alleen wenst uit te dragen slaat de schrik me toch wel een beetje om het hart. Alle wat tot nu toe door ons mensen is opgepikt met de hoogste idealen is uiteindelijk verworden.

Het Lichaam van Christus is geen organisatie. Het is geen menselijk initiatief. Het is geen structuur die wij kunnen vormen. Het is Christus met al de leden van Zijn lichaam. Hij werkt in genade. Zijn genade werkt dwars door alles heen. Daar is geen EO, daar is geen NCRV, daar is geen IKON, geen zendtijd voor kerken voor nodig.

We hoeven geen ex files open te houden. Genade werkt. Genade werkt in jou en mij, in de EO en de VPRO, in de NCRV en de TROS, in Veronica en in TMF. De Heer is niet ingeperkt tot groeperingen die zich hard voor Hem inzetten. Die groeperingen verdwijnen in de kast met ex files. Gods oneindige genade werkt daar buitenom en dwars doorheen. Hij gaat door tot Hij allen met Zijn liefde overweldigd heeft.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende