U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Troeteltekst Aller Tijden 1

Gij Geheel Anders

Zou er een hitlijst bestaan voor de meest populaire Bijbelteksten aller tijden dan zou deze troeteltekst al jaren NUMMER 1 staan in de wettische godsdienst. De tekst doet het zo goed omdat je het priemende vingertje er zo lekker stevig mee in de borst van de ander kan porren onder het uitroepen van ‘Gij!!!! Ja Gij!!!’

Bij het uit het blote hoofd citeren van de troeteltekst voel je bij het uitstoten van zijn woorden de hete adem van de hel waar deze wettische godsdienst blijkbaar zo vertrouwd mee is alsof het er geboren en getogen is: ‘Gij!!!! Oh Gij!!!’

Als je bij al mijn artikeltjes goed hebt opgelet weet je dat ik bij voorbaat al altijd dat ‘gij’ verander in ‘jullie’. Dat doe ik simpel omdat het ‘jullie’, zoals dat in normaal Nederlands gebruikt wordt, nou juist de betekenis is van dat ouderwetse ‘gij’.

De troeteltekst aller tijden is echter juist zo immens populair geworden dankzij deze antieke uitdrukking van ‘Gij’ wanneer ze feitelijk gewoon jou bedoelen. De uitdrukking ‘jij’ of ‘jou’ is zo familiair dat als je die uitdrukking gebruikt het feitelijk niet meer mogelijk is die superieure distantie te laten voelen die juist zo verrukkelijk uitkomt in dat antieke ‘Gij’.

Heiliger Dan Gij

Eén waarschuwing is hier wel op zijn plaats.

Het zal helaas niet mogelijk zijn deze troeteltekst van de wettische godsdienst te bespreken in slechts één genade knipoogje. Gij zult dus een aantal malen mijn complete behandeling van dit onderwerp moeten verdragen.

Troeteltekst Aller Tijden
Efeze 4:20 Maar gij geheel anders: gij hebt Christus leren kennen.

Gedurende de 44 jaar dat ik nu de Heer persoonlijk als mijn Redder en Leven mag kennen ben ik veelvuldig op het volstrekt onterechte gebruik, oftewel misbruik, van deze tekst gestuit. Het lijkt me wel aardig daar enkele waargebeurde voorbeelden van te noemen. Voordat ik daartoe overga licht ik hier wel even de sluier op van deze tekst om toch kort te wijzen op de genadeboodschap in deze tekst.

Letterlijk staat er: ‘Jij hebt Christus op deze manier niet leren kennen’.

Tjonge, dat is een afknapper!! Had je een heerlijke Bijbeltekst om de kudde in het gareel te houden, blijkt de Griekse grondtekst weer heel anders te klinken.
Kon je eerst dreigend je vingertje voor de neus van de ander driftig op en neer laten gaan met de waarschuwing: ‘Gij zult geheel anders zijn!!!’, nu blijkt ook deze tekst weer heerlijk heen te wijzen naar hoe wij de opgestane Heer als ons leven hebben leren kennen.

Genade en genade alleen is de centrale boodschap van deze troeteltekst der wettische godsdienst. Dat ook dit gedeelte louter overvloeiende genade is werk ik nog iets verder uit in het volgende genade knipoogje.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende