U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Winstons & Een Genade Knipoog

Het zal niet vaak voorkomen dat ik hier op mijn website een commercial plaats. Dan is het ook nog eens eentje uit mijn goede oude kinderjarentijd. Het kan toch maar verkeren. Wat goed leek kan zomaar in kwaad veranderen. Voortschrijdend inzicht wordt dat tegenwoordig genoemd.

Tegenwoordig weet iedereen je wel zo ongeveer te vertellen dat dit soort zaken absoluut niet door de beugel kunnen. ROKEN IS DOOR EN DOOR SLECHT!!!

In mijn kinderjaren werd dit door velen als een goede tijdspassering ervaren. Na de kerkdienst bracht de voltallige kerkenraad op het plein vol overgave zijn brandoffer. Zolang er geen Amerikanen om de hoek kwamen kijken werd daar door niemand vreemd tegenaan gekeken.
Niemand zag een probleem in het roken. Je kon dus ook vanzelfsprekend zo’n reclame-uiting aan een kinderserie verbinden. Het was toch goed?

Met de medische kennis van tegenwoordig weten we inderdaad dat roken slecht voor een mens is. Destijds wisten we niet beter. Nu weten we, dankzij de medische kennis, wel beter.

Als ik terugkijk op de ontwikkeling van mijn inzichten in de Bijbel ontdek ik dat ook daar hetzelfde heeft plaatsgevonden. Vroeger stond ik bepaalde denkbeelden voor als evangelisch en zuiver christelijk die nu, dankzij het onderwijs van het Woord, helemaal niet zo Bijbels blijken te zijn.

Heb jij je wel eens afgevraagd of de zaken die je als zo vanzelfsprekend christelijk kent wel Bijbels zijn? Denk eens na over slogans als: ‘Gered om te dienen’, ‘Je leven opnieuw toewijden aan Christus’, ‘We moeten heiliger worden’, ‘We moeten meer tijd aan Bijbellezen besteden’, We moeten elke dag wel een moment nemen om te bidden’, ‘Bezoek de kerkdiensten’, enzovoorts.

In mijn kinderjaren dacht men dat roken een goede sociale bezigheid was, terwijl nu blijkt dat het slecht voor de gezondheid is. Iedereen was oprecht in zijn overtuiging, maar dat maakte het gevaar voor de gezondheid niet minder.
Iedereen is oprecht in al die normen en waarden die we elkaar als christelijk of evangelisch opleggen. De praktische geestelijke gezondheid loopt er niet minder gevaar door.

Alles wat boven de praktische wandel van genade uitgaat en wij onszelf opleggen is voor ons geestelijk leven dodelijk gevaarlijk. Niet voor de uitkomst, de redding, maar wel voor de reis onderweg, de praktijk.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende