U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Lichamelijk Verval

We mogen al heel jong beginnen met onze aandacht op de genade van de Heer te richten. Gedenk je Schepper. Bedenk de dingen die boven zijn. Dan zijn we voorbereid op de dingen die onherroepelijk komen gaan.

Prediker 12: 2 – 3 voordat de zon verduisterd wordt evenals het licht en de maan en de sterren en de wolken na de regen wederkeren; op de dag, dat de wachters van het huis beven en de sterke mannen zich krommen, en de maalsters ophouden, omdat haar aantal gering geworden is, en zij, die uit de vensters zien, hun glans verliezen,

Het Huis
Vanaf dit punt vergelijkt God het verval van ons menselijk lichaam met het verval van een oud huis. Jesaja vergelijkt onze tijdsduur als die van een hut of een tent. Kijk maar in Jesaja 38: 12 Mijn levenstijd is weggetogen, en van mij weggevoerd gelijk eens herders hut;
Een tent is niet om altijd te blijven wonen. Het kan snel afgebroken en weggevoerd worden. Zo zit het ook met onze tijdsduur hier op aarde.

Aarden Vat
Paulus zegt ook dat wij een schat hebben in aarden vaten.
2 Corinthe 4: 7 Maar wij hebben deze schat in aarden vaten, zodat de kracht, die alles te boven gaat, van God is en niet van ons:
Die aarden vaten brokkelen stukje bij beetje af. Als we bedenken wat boven is richt onze aandacht zich op die schat, die we hebben.

Aardse Tent Afgebroken
Eens wordt ons aardse huis afgebroken.
2 Corinthe 5: 1 Want wij weten, dat, indien de aardse tent, waarin wij wonen, wordt afgebroken, wij een gebouw van God hebben, in de hemelen, niet met handen gemaakt, een eeuwig huis.
Dan hebben we een huis niet met handen gemaakt, een eeuwig huis in de hemelen.
Ons gedeelte begon met een boodschap voor de tieners, de jongeren, maar het heeft dus ook een boodschap voor de ouderen. Het gaat maar wat snel en dan is het blijde, zorgeloze kind een volwassen man of vrouw. En dan krijgen we met ons lichaam te maken. We noemen dat ouderdomskwalen. Maar voor de één begint dat eerder dan voor de ander.

De Wachters Van Het Huis Beven
Je armen gaan trillen. Je ziet het bij veel oudere mensen. Dreig je te vallen dan strek je gauw je hand uit om de klap op te vangen. Duidelijke wachters van je huis. Ik zag het bij mijn eigen vader hoe die soms geholpen moest worden om zijn koffie te drinken. Deed hij het dan zelf dan kwam het overal terecht behalve in zijn mond.

De Sterke Mannen Zich Krommen
We staan gewoonlijk niet op ons hoofd en lopen ook niet op de handen. Het hele gewicht van het lichaam rust op die sterke mannen, onze benen. Als jongen holde ik, later liep ik en nu ben ik al snel geneigd de lift te nemen. Je ziet dan ook nogal eens dat oudere mensen struikelen over hun eigen benen. Je leest dan ook niet voor niets in trams e.d. dat je moet opstaan voor ouderen.

De Maalsters Ophouden
De tandarts zorgt er tegenwoordig voor dat je keurige kunsttanden krijgt. Ik heb er ook al een paar in mijn bovenkaak zitten. Toch als ik voluit lach zie je de gaten zitten waar vroeger kiezen zaten. We kunnen het tegenwoordig keurig oplappen, maar ook het gebit is in verval.

Die Uit De Vensters Zien Hun Glans Verliezen
Daar heb je onze ogen, die hun glans verliezen. Een bril heb ik al van heel jongsaf. En toch, bij het lezen……Bij mijn vader merkte ik dat hij op het laatst niets meer kon maken van een kort briefje. Het functioneren hapert. De staar die bij ouderen ontstaat weten de medici ook al aardig op te lossen. Maar ook dat heeft zijn grens.
Wat is het belangrijk dat we al vroeg geleerd hebben om te zien die dingen die boven zijn. Zodat onze vreugde in dit alles niet wegebt.

Ons lichaam is in verval. Dat geeft aan dat we maar een korte tijd in deze aardse tent verblijven. Daarom is het van belang dat we al vroeg de genade van God hebben leren kennen. Gedenk je Schepper als je nog jong bent!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende