U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

De Grote Toekomst door Drs A Keizer

Je hebt veel boeken over het helder onderscheid tussen de verschillende huishoudingen van God. Je hebt veel boeken over het geheel verzoenend werk van Christus. Je hebt veel boeken over het verschil tussen Israel en de gemeente, het Lichaam van Christus. Je hebt veel boeken over Gods soevereine almacht. Je hebt veel boeken over Gods plan der eeuwen, waarin alles reeds vastligt. Je hebt zelfs wel boeken over de geschiedenis van inzichten binnen de christenheid. En over de onvoorwaardelijke genade zijn er gelukkig ook nog altijd behoorlijk wat boeken geschreven.

Wat we met het boek van drs. A Keizer getiteld ‘De Grote Toekomst Van Israel, De Kerk En De Volken’ in handen hebben is echter een prachtige samensmelting van al deze onderwerpen tot een juweel van een eenheid.

Mocht je denken dat ik een simpel weg te lezen niemendalletje recenseer, dan moet ik je teleurstellen. Wil je werkelijk profijt van dit 448 pagina’s tellend boek hebben, dan is één keer vlot weg lezen absoluut onvoldoende. Ik moet zeggen dat mijn eerste keer gewoon lezen van dit boek bij mij veel stof tot nadenken heeft opgeleverd.

Ik kan niet zeggen dat ik zomaar alles in dit boek onderschrijf. Ik zal een tweetal voorbeelden geven:

1. Bedoelt Paulus bijvoorbeeld met ‘de Griek’ dan niet de heidenen? Voor mij is de bewijsvoering van drs Keizer zeer intrigerend. Hij is één van die leraren die alle bewijs op tafel legt, waardoor het voor de lezer ook goed te controleren valt. Op dit punt van ‘de Griek’ ben ik daar echter nog niet echt uit.

2. Ook uitermate intrigerend is voor mij de groei die hij ziet van de ene huishouding van God in de volgende totdat het uiteindelijk uitkomt in de volwassen man. Drs. Keizer ziet de huishouding waar wij momenteel in leven sinds Handelingen 28: 28 als het geheimenis. Daar zeg ik volmondig ‘Amen’ op. Ik heb er echter moeite mee dat mensen die geroepen zijn voor het Nieuwe Verbond plotseling sinds die tijdgrens doorgegroeid zijn in dit geheimenis.
Romeinen 11:29 de roeping van God is onberouwelijk.

De wijze waarop drs. Keizer de verschillende roepingen van God onderscheidt is ronduit een verademing. Hij weet het zo onder de aandacht te brengen dat mocht je aangetast zijn door de grote verwarring binnen de christenheid je nu door dit boek weer helderheid ontvangt.

Waarschijnlijk doordat hij het christelijke, en met name het reformatorische, klimaat van binnenuit kent, weet hij in de ontwikkeling van de kerkelijke geschiedenis ook perfect de vinger op de zere plek te leggen. Ik ben dankbaar voor het inzicht dat hij hierin geeft. Als redelijk buitenkerkelijke heb ik daar zelf nauwelijks kijk op.

Wat ikzelf altijd een heerlijke verademing vind is wanneer iemand in al de ontwikkelingen binnen Israel, binnen de aardse roeping van het Nieuwe Verbond, binnen de hemelse roeping van het Nieuwe Verbond en binnen onze bovenhemelse roeping in het Lichaam van Christus de genade van God ziet schitteren. Die schitterende pracht van Gods onvoorwaardelijke genade komt je zonder meer vanuit dit boek tegemoet. Dat is een genot! Het zal je dus niet verbazen dat ik hem van harte aanbeveel.

Dit boek is uitgegeven bij Merweboek en zal zeker bij de betere boekhandels onder ISBN nummer 978-90-5787-153-5 te bestellen zijn. Het is ook mogelijk om het direct bij de uitgever zelf te bestellen op de volgende website:
http://www.merweboek.nl

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina