U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Love Wins door Rob Bell

Ik heb een redelijke tijd gewacht met het bestellen van het Engelstalige boek ‘Love Wins’ van de hand van Rob Bell. Ik had gehoopt op een Nederlandse vertaling, maar ik vermoed dat het onderwerp daarvoor te controversieel is. Ook met deze bespreking heb ik lang gewacht, maar voor de mensen die Engels kunnen lezen is het zo’n aanrader dat ik er nu toch maar aan begin.

Gelukkig is het ook gewoon verkrijgbaar bij de uitgebreidere boekhandels hier in Nederland. In alle Engelstalige landen heeft dit boek al heel wat tumult veroorzaakt onder de evangelische christenen. Men is al gelijk begonnen met etiketten plakken. Wie Bell echter grondig leest zal tot de slotsom komen om welk etiket dan ook gewoon te laten liggen.

Bell stelt meer vragen dan dat hij concreet met een definitief antwoord komt. Laat dit volgend citaat voor zichzelf spreken: ‘Zal iedereen uiteindelijk gered worden of zullen er toch sommigen voor altijd los van God verloren gaan vanwege hun keuzes? Wij voelen ons vrij om die vragen, of nauwkeuriger gesteld, die spanningen volkomen intact te laten. We hoeven ze niet perse op te lossen of te beantwoorden omdat we dat simpelweg ook niet kunnen. We respecteren die spanningen, waardoor er ruimte komt voor de vrijheid die liefde vereist.’

Het zijn nou ook juist die onbeantwoorde vragen, die Bell in zijn boek wel degelijk in het midden legt, die het grote tumult in de Engelstalige evangelische wereld heeft veroorzaakt. Je zou, als je op safe speelt, kunnen zeggen dat het dan maar gelukkig is dat dit boek niet in het Nederlands vertaald is. Welke veiligheid zoek je dan?

Love Wins’ is met al zijn vragen zeker een goede sleutel om het denken van gelovigen weer open te breken. Paulus roept Timotheus en Titus op om bij de gezonde leer te blijven. Die gezonde leer blijkt in deze brieven nou juist bijzonder veel met die alles overwinnende liefde van God te maken te hebben.

Het rumoer rondom ‘Love Wins’ is niet veroorzaakt doordat het de heilige Bijbelse leer in het gezicht slaat. Het rumoer is ontstaan omdat het vele heilige koeien van de evangelische wereld in het gezicht slaat. Wat worden heilige koeien vaak voor de heilige leer versleten! Dit boek schiet inderdaad op heilige koeien. Dat soort beesten gaan nooit stilletjes de pijp uit.

Tenslotte nog een complimentje aan het adres van Rob Bell dat tevens gelijk een schuurplekje voor onderzoekers als ik is. Bell schrijft namelijk op een enorm simpel te lezen manier. Iedereen die een beetje Engels kan lezen, kan ook gelijk zijn betoog volgen. Dat is het complimentje. Er zit echter een keerzijde aan dit complimentje.

Om zijn betoog nog soepeler te laten lopen heeft hij de Bijbelteksten in de vloeiende lijn van zijn verhaal opgenomen. In de meeste gevallen staat er zelfs geen bronvermelding bij. Dat maakt zijn verhaal een stuk leesbaarder als je de Bijbelgedeeltes zelf niet nog eens apart in het Bijbels verband wilt nalezen.

Dat nalezen is voor mij altijd een vereiste. Nu moest ik telkens gebruik maken van een zoekopdracht in mijn Bijbelprogramma om bij de eigenlijke tekst te komen. Dit was voor mij het enige minpuntje van dit boek.

Ik kan niet anders dan enorm respect hebben voor deze Rob Bell die binnen de Engelstalige evangelische wereld de moed had om zo enorm zijn nek uit te steken en de vragen durfde te stellen, die weer opnieuw gehoord moesten worden. Dit boek is zeker een enorme aanrader.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende